Τζ. Ασάνζ: «Είναι ήρωας ο Σνόουντεν»

Την πεποίθησή του ότι τυχόν σύλληψη του Έντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών που διέρρευσε πολύκροτες πληροφορίες για τα προγράμματα κατασκοπείας και παρακολουθήσεων των ΗΠΑ, δεν πρόκειται να σταματήσει την δημοσίευση των πολύκροτων πληροφοριών, εξέφρασε ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

«Η διαδικασία δημοσιεύσεων δεν μπορεί να σταματήσει σε αυτό το στάδιο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ασάνζ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο ABC. «Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο κ. Σνόουντεν δεν μπορεί να πιεστεί από οποιοδήποτε κράτος, ώστε να σταματήσει τη διαδικασία των δημοσιεύσεων», συμπλήρωσε.

Τα σχόλια του κ. Ασάνζ ήλθαν καθώς δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel και της βρετανικής εφημερίδας Guardian αποκαλύπτουν εκτενές πρόγραμμα κατασκοπείας από την πλευρά των ΗΠΑ, σε βάρος της Ε.Ε. αλλά και άλλων συμμάχων τους.

Παράλληλα, ο ιδρυτής των WikiLeaks υπογράμμισε την σημασία των διαρροών του 29χρονου αμερικανού, υπερασπιζόμενος παράλληλα τα κίνητρα του κ. Σνόουντεν, τα οποία χαρακτήρισε αμιγώς πολιτικά.

«Είναι ένας ήρωας. Είπε στους λαούς του κόσμου και στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υπάρχει μία μαζική και παράνομη υποκλοπή των επικοινωνιών τους», σχολίασε ο κ. Ασάνζ.

«Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι ουδεμία από τις ενέργειές του είναι οτιδήποτε παρά πολιτική, πως έχει δράσει με έναν τρόπο προκειμένου να τραβήξει προσοχή σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Ο Σνόουντεν παραμένει, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στον χώρο μετεπιβίβασης του διεθνούς αεροδρομίου Σερεμέτιαβα της Μόσχας. Επιδιώκει να λάβει πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό.

 

 

 Σχόλια