Την 1η Αυγούστου οι απαντήσεις Ραχόι για το σκάνδαλο διαφθοράς

Την 1η Αυγούστου θα διεξαχθεί τελικά στην ισπανική Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει το Λαϊκό Κόμμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Κογκρέσου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που θα ξεκινήσει στις 10:00 ώρα Ελλάδας και αναμένεται να διαρκέσει ώρες, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι αναμένεται κάνει τη σχετική εισήγηση και στη συνέχεια να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η έκτακτη αυτή συζήτηση θα γίνει στην Γερουσία, στο κέντρο της Μαδρίτης, όπου λειτουργούν τα θερινά τμήματα της ισπανικής βουλής.

Η αντιπολίτευση, ιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), έχει ζητήσει επανειλημμένα από τον Ραχόι να δώσει εξηγήσεις από τον Ιανουάριο φέτος, όταν το όνομά του εμφανίστηκε σε κατάλογο ηγετικών στελεχών του PP –του οποίου ο ίδιος είναι πρόεδρος από το 2004– τα οποία φέρονται να λάμβαναν αδήλωτα ποσά που έδιναν ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα οποία διοχέτευε ο πρώην ταμίας του κόμματος Λουίς Μπάρθενας.

Η αντιπολίτευση απειλούσε να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του Ραχόι εάν αυτός συνέχιζε να σιωπά για την υπόθεση. Η πρόταση μορφής, πάντως, δεν είχε πολλές πιθανότητες να εγκριθεί, με δεδομένη την ευρεία πλειοψηφία του PP.

Ωστόσο μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά την εικόνα του Ισπανού πρωθυπουργού.

Τον Φεβρουάριο ο Ραχόι είχε διαψεύσει ότι λάμβανε χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» του Λαϊκού Κόμματος, στα οποία φέρονται να έδιναν χρήματα επιχειρηματίες, ιδίως από τον τομέα των κατασκευών. Την Δευτέρα ο Ραχόι διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, όπως ζητεί η αντιπολίτευση, περιλαμβανομένης όλης της ισπανικής Αριστεράς.

Όμως, αντιμέτωπος με ένα κλίμα γενικευμένης δυσπιστίας, δυσαρέσκειας ενός όλο και μεγαλύτερου μέρους της κοινής γνώμης και μετά τις πολιτικές πιέσεις, ο Ραχόι τελικά ανακοίνωσε χθες ότι πρόκειται να δώσει εξηγήσεις στη βουλή για να «ξεκαθαρίσει τις αμφιβολίες».

«Θέλω να δώσω εξηγήσεις στο κοινοβούλιο, να αφηγηθώ το τι συνέβη και να παρουσιάσω τη δική μου άποψη, αυτό που νομίζω ότι χρειάζονται οι πολίτες», είπε ο συντηρητικός πρωθυπουργός. Πέραν της «υπόθεσης Μπάρθενας» ο Ραχόι σχεδιάζει να μιλήσει επίσης και για την κατάσταση της ισπανικής οικονομίας, καθώς δημοσιεύονται στοιχεία που μοιάζουν λιγότερα απαισιόδοξα από αυτά των προηγούμενων μηνών.


Σχόλια