Τι συζήτησαν χθες Βρούτσης – Τόμσεν

Στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» δημοσιεύονται οι επίμαχοι διάλογοι του Έλληνα υπουργού Γιάννη Βρούτση με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, κατά τη χθεσινή του συνάντηση τους.

«Οι Γερμανοί συνταξιούχοι παίρνουν λιγότερα από τους Έλληνες» φέρεται να είπε το μέλος της τρόικας, ενώ έθεσε το θέμα για νέες μειώσεις στις συντάξεις τρεις φορές, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι στη Γερμανία η μέση σύνταξη είναι 830 ευρώ και στην Ελλάδα 915.

Ο διάλογος για τα ασφαλιστικά ξεκίνησε σύμφωνα με την εφημερίδα, όταν ο κ. Μορς ζήτησε να πληροφορηθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών (ΚΕΑΟ) από ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Ταμεία, που θα έπρεπε να λειτουργεί από την 1η Ιουλίου, αλλά τελικά θα είναι έτοιμο σε έναν με δύο μήνες.

 

Οι διάλογοι

Μορς: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η λειτουργία του ΚΕΑΟ;

Υπουργός: Το ν/δ είναι σχεδόν έτοιμο. Λείπουν λεπτομέρειες. Θα σας δοθεί εντός της ημέρας.

Μορς: Πότε θα λειτουργήσει;

Υπουργός: Μετά την ψήφισή του.

Μορς: Πότε;

Υπουργός: Σε έναν – δύο μήνες από σήμερα.

Τόμσεν: Μήπως θα πρέπει να ξαναδείτε το θέμα των συντάξεων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό;

Υπουργός: Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί να μειωθούν οι συντάξεις. Η κυβέρνηση είπε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους.

Τόμσεν: Δεν σας είπα τι να κάνετε, αλλά μήπως θα πρέπει να ξαναδείτε, να συζητήσετε το θέμα των συντάξεων; Υπάρχουν αποκλίσεις σε πολλά μέτρα. Δεν βλέπουμε πώς θα καλύψετε ένα δημοσιονομικό κενό που είναι 1 με 1,5 δισ. ευρώ. Άλλωστε το μέσο επίπεδο των συντάξεων στην Ελλάδα είναι στα 915 ευρώ, όταν στη Γερμανία το μέσο επίπεδο των συντάξεων είναι 830 ευρώ.

Ο κ. Βρούτσης φέρεται να απάντησε και πάλι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης.

 


Σχόλια