Τουρκία: «Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε και το στρατό ενάντια στους διαδηλωτές»

Το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να καταστείλει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν αδράξει την χώρα, δεν αποκλείει η τουρκική κυβέρνηση, όπως διεμήνυσε την Δευτέρα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αρίντς δήλωσε χαρακτηριστικά, πως

η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει «όλες τις δυνάμεις της», αναπτύσσοντας «τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε πόλεις», εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Πάντως, είναι η πρώτη φορά που η τούρκικη κυβέρνηση εγείρει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τον Στρατό έναντι των διαδηλωτών.

 

Σοκαρισμένη η Μέρκελ

Εν τω μεταξύ, το σοκ της αναφορικά με την βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία εξέφρασε την Δευτέρα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας μάλιστα πως τα τεκταινόμενα στην Τουρκία δεν συνάδουν με τα ιδεώδη περί ελευθερίας έκφρασης και συνάθροισης.

«Υπήρχαν φριχτές εικόνες, όπου μπορούσες να δεις πως η προσέγγιση [των Αρχών] ήταν πολύ σκληρή, κατά την άποψή μου»
, σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

«Αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία αυτή την στιγμή δεν είναι εφάμιλλο με τις ιδέες μας περί ελευθερίας συγκέντρωσης [ή] την ελευθερία έκφρασης […] Σε κάθε περίπτωση είμαι σοκαρισμένη», συμπλήρωσε

Παράλληλα, η γερμανίδα ηγέτιδα κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τις βασικές ελευθερίες των πολιτών της.

«Αυτό είναι μέρος μίας ανεπτυγμένης κοινωνίας», σχολίασε η καγκελάριος, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα της πως οι αντίπαλοι του κ. Ερντογάν θα «βρουν την θέση τους σε μία Τουρκία που κινείται στον 21ο αιώνα».

Σημειώνεται πως τα σχόλια της κ. Μέρκελ έγιναν προτού ο τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός κάνει λόγο για πιθανή χρήση του Στρατού ως μέσο καταστολής.

 

 

 

 Σχόλια