«Το Αιγαίο πρέπει να γίνει θάλασσα ειρήνης και ηρεμίας»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογο του, κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα.

Οι δύο υπουργοί δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν να τεθούν σε ισχύ όλες οι συμφωνίες που είχαν υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά και 10 υπουργών της κυβέρνησης στην Τουρκία, ενώ ο κ. Νταβούτογλουανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα εντός Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου.

Το τρίτο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2014, όταν η Ελλάδα θα ασκεί την προεδρία την Ευρωπαϊκής Ένωσης και το κοινό υπουργικό Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στην Αθήνα, αφού το τελευταίο έγινε τον περασμένο Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη.

Στις δηλώσεις τους οι δύο υπουργοί έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομική αλλά και γεωπολιτική διάσταση που έχει ο αγωγός φυσικού αερίου TAP και συμφώνησαν ότι αποτελεί σημαντική παράμετρος για την ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Στο θέμα της ΑΟΖ, όταν ρωτήθηκε ο κ. Νταβούτογλου, περιορίστηκε να πει ότι «το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης και ηρεμίας». Ο κ.Βενιζέλος επανέλαβε ότι όλες οι χώρες προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα βάση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας.


Σχόλια