Το γύρο του κόσμου κάνει το «mea culpa» του ΔΝΤ

Κεντρικό θέμα μέσω του Διαδικτύου, αποτελεί το «mea culpa» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με την διαχείριση του ελληνικού προγράμματος τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Αντικείμενο σχολιασμού όμως έγινε και από τον αμερικανικό τύπο, ενώ οι βρετανικές εφημερίδες επισημαίνουν ότι η συγγνώμη του ΔΝΤ έφερε χαμόγελα στην Αθήνα. Ο βρετανικός «Guardian», απεικονίζοντας στο σχετικό άρθρο την «σιδηρά κυρία» του οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρει ότι η παραδοχή του οργανισμού για τους ατυχείς χειρισμούς σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα χαροποίησε την Αθήνα.

«Το ΔΝΤ ομολογεί: Αποτύχαμε να αντιληφθούμε τη ζημιά που θα προκαλούσε η λιτότητα στην Ελλάδα», είναι ο κεντρικός τίτλος στο δημοσίευμα του Guardian.

Η αποτυχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία να ανακάμψει αναπτύσσεται από διαφορετική σκοπιά από τη βρετανική Telegraph: «Η ΕΕ έβαλε την ασφάλεια της ευρωζώνης πάνω από την Ελλάδα, αναφέρεται σε έκθεση του ΔΝΤ», γράφει η Telegraph που χαρακτηρίζει «κακοφτιαγμένο» το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας επειδή ήταν μια προσπάθεια να σωθεί το κοινό νόμισμα παρά η ελληνική οικονομία που βούλιαζε στα χρέη της.

Το αμερικανικό πρακτορείο «Associated Press» κάνει κάνει για αξιοσημείωτες αποτυχίες στο πρόγραμμα λιτότητας που ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση το ΔΝΤ, η «Wall Street Journal» υπογραμμίζει την ομολογία του ΔΝΤ ότι υποτίμησε κατά πολύ τις επιπτώσεις που θα είχε η πολιτική της αυστηρής λιτότητας ενώ οι New York Times αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι έκανε λάθη στην διαχείριση της οκονομικής κρίσης στην Eλλάδα.

Το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 24 κάνει επίσης αναφορά στην έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία περιέχεται η κυνική παραδοχή ότι έγιναν λανθασμένες εκτιμήσεις από μέρους του Ταμείου που συνέτειναν σε βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση, καθώς και σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου από το 2010.

Επιπλέον επισημαίνει ότι το ΔΝΤ παραδέχεται πως η δική του πρόγνωση για τη μελλοντική εξέλιξη του χρέους ήταν λανθασμένη σε «σημαντικό βαθμό», όπως και η ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους.

 

 

 


Σχόλια