Το κλείσιμο της ΕΡΤ στο Ευρωκοινοβούλιο

Συλβάνα Ράπτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

 

«ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ»

«Απόφαση του Πρωθυπουργού Σαμαρά και όχι της τότε τρικομματικής κυβέρνησης ήταν το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ», ξεκαθάρισε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κα Συλβάνα Ράπτη, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, για την αιφνιδιαστική παύση λειτουργίας της ΕΡΤ – σε μια συζήτηση που σημαδεύτηκε από εντάσεις και διαφωνίες, αλλά κι από σχεδόν πλήρη καταδίκη του κλεισίματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα.

Η κα Ράπτη, απαντώντας εμμέσως και σε τοποθετήσεις συναδέλφων της, ξεκαθάρισε ότι 

«το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ήταν απόφαση της τρικομματικής, τότε, κυβέρνησης – ήταν του πρωθυπουργού Σαμαρά, αρχηγού της ΝΔ, ο οποίος πρώτον, δε ρώτησε τους άλλους δυο εταίρους που συμμετείχαν στην κυβέρνηση συνασπισμού, δεύτερον, δεν έκανε διαβούλευση με τους εργαζόμενους και τρίτον, δεν έφερε το θέμα στη Βουλή».
Έτσι, πρόσθεσε η κ. Ράπτη «επέφερε άμεσο πλήγμα στη δημοκρατία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε ότι η ΕΡΤ χρειάζεται εξυγίανση, βελτίωση και εκσυγχρονισμό αλλά υπογράμμισε πως «ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα!». Υπενθύμισε, δε, ότι «με την ενέργειά του ο κ. Σαμαράς δημιούργησε μεγάλη πολιτική κρίση, που λίγο έλλειψε να οδηγήσει σε νέες εκλογές – κι αυτές θα συνιστούσαν καταστροφή για τη χώρα και θα έστελναν στον κάλαθο των αχρήστων τις θυσίες του ελληνικού λαού».

«Τώρα» -κατέληξε η κα Ράπτη «γίνεται προσπάθεια να ξαναλειτουργήσει η ΕΡΤ με βάση ένα σχέδιο που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και αρχίζει διαβούλευση με τους εργαζόμενους».

Ο Επίτροπος κ. Σέφκοβιτς επανέλαβε την έως τώρα θέση της Κομισιόν, υποστηρίζοντας πως το κλείσιμο υπήρξε αυτόνομη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και πως η Κομισιόν δε ζήτησε το κλείσιμο οποιουδήποτε φορέα.

Είπε όμως, ότι η αναμόρφωση της δημόσιας τηλεόρασης αποτελεί στοιχείο-κλειδί για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης. Εξέφρασε κατανόηση για τη δύσκολη θέση του προσωπικού της ΕΡΤ, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες…

Πρόσθεσε ότι η στήριξη της δημόσιας τηλεόρασης των χωρών – μελών και της πολυφωνίας περιλαμβάνεται στη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και πως η ορθολογικοποίηση της λειτουργίας των δημοσίων οργανισμών εναπόκειται στις ελληνικές αρχές. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα για ταχεία επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με σεβασμό της πολυφωνίας και της νομοθεσίας, καλώντας και Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) να συμβάλει σε αυτό.

Ο εκπρόσωπος της λιθουανικής προεδρίας, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Λεσκεβίσιους, αρνήθηκε να πάρει θέση στη συζήτηση, θεωρώντας αναρμόδιο το Συμβούλιο. Ωστόσο, σημείωσε πως «όλοι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το θέμα της ελληνικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, διότι χρειαζόμαστε δυνατά και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης». Και δεσμεύθηκε ότι θα μεταφέρει τον προβληματισμό των ευρωβουλευτών στους συναδέλφους του στο Συμβούλιο.

 

Νίκος Χουντής: «Τεράστιες οι ευθύνες και της Κομισιόν για το “μαύρο” στην ΕΡΤ»

Την Κομισιόν κατηγόρησε ευθέως ότι φέρει τεράστιες ευθύνες για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα της του κλεισίματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα.

Ο έλληνας ευρωβουλευτής, μεταξύ άλλων τόνισε ότι από το κλείσιμο της ΕΡΤ θα ωφεληθούν «Τα ιδιωτικά κανάλια και όσοι περιμένουν να λεηλατήσουν τη δημόσια περιουσία», ενώ χαμένοι θα είναι «η δημοκρατία, η ελευθερία του τύπου, ο πολιτισμός, η σύγχρονη ιστορία της χώρας μας και οι εργαζόμενοι που απολύονται».

Στην τοποθέτηση του Νίκου Χουντή θέλησε να απαντήσει, κάνοντας χρήση της μπλε κάρτας (χρησιμοποιείται για διευκρινιστικές ερωτήσεις), η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ροδή Κράτσα, η οποία ωστόσο, αντί να θέσει ερώτηση στην ομιλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, προτίμησε να επιτεθεί στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, κατηγορώντας τους ότι αυτοί ευθύνονται για το «μαύρο» στις οθόνες, αφού «δεν υπάκουσαν στην απόφαση και ήθελαν πειρατικά, οι ίδιοι, να εκπέμπουν»!!!


Σχόλια