Το Κυπριακό στην ατζέντα Αβραμόπουλου-Χέιγκ

Στη βρετανική πρωτεύουσα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε χτες, με τον Βρετανό ομόλογο του Γουίλιαμ Χέιγκ προκειμένου να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας Βρετανίας.

Στην ατζέντα της συνάντησης υπήρχε, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό ζήτημα, το οποίο και βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν οι δυο υπουργοί.

Ο κ. Αβραμόπουλος σχετικά με το Κυπριακό ανέφερε πως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως «θα πρέπει να στηριχτεί κάθε προσπάθεια, ώστε να συνεχιστούν οι διακοινοτικές συνομιλίες, πάντοτε υπό τη αιγίδα του ΟΗΕ». Επιπλέον, υπογράμμισε πως η Κύπρος από τη μεριά της «έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή. Με την επίλυση του προβλήματός της και την επανένωση του νησιού, μπορεί να γίνει ένας ισχυρός παράγοντας σταθερότητας στο όνομα των κοινών σκοπών που όλη η Ευρώπη και όλοι μας θέλουμε να προωθήσουμε».

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός δήλωσε αποφασισμένος να «δυναμώσει περαιτέρω τους ισχυρούς δεσμούς των δύο κρατών», ενώ επιθυμία του αποτελεί μια πιο στενή συνεργασία σε θέματα που σχετίζονται με την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Αβραμόπουλος με τη σειρά του, έκανε λόγο περί ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, «που είναι πάντα ισχυροί», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ έκανε λόγο για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις Αθήνας- Λονδίνου.

Η ατζέντα των συζητήσεων περιλάμβανε θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις όπως, η ναυτιλία, η εμπορική συνεργασία και η ενέργεια. Η κατάσταση στην Τουρκία, η κρίση στη Συρία, το Μεσανατολικό, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά φυσικά και το Κυπριακό ήταν, επίσης, ζητήματα που απασχόλησαν τους δύο υπουργούς.

Η οικονομική κρίση ήταν επίσης ένα από τα ζητήματα που συζήτησαν οι δυο άντρες, ενώ παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως στο πρόσωπο του Γουίλιαμ Χέιγκ βρήκε «έναν ακόμη ισχυρό συμπαραστάτη στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση και τις μεγάλες θυσίες τις οποίες έχει υποστεί ο ελληνικός λαός».

Ο κ. Αβραμόπουλος απηύθυνε, εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πρόσκληση στον Βρετανό ομόλογο του Ντέιβιντ Κάμερον να επισκεφτεί την Αθήνα και όπως σημείωσε «όλα αυτά θα γίνουν μέσω της διπλωματικής οδού».

 

 


Σχόλια