Το μέλλον Ευρώπης και Ιταλίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Ρωσία

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας στη Ρωσία του Πρέσβη της Ιταλίας Αντόνιο Ζανάρντι Λάντι πραγματοποιήθηκε η τελική του συνέντευξη Τύπου.

Η «Φωνή της Ρωσίας» προτείνει στους χρήστες της τη γνώμη του Πρέσβη σχετικά με τις διάφορες πτυχές των σχέσεων μεταξύ της Ιταλίας και της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει έντονες αντιθέσεις με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις στο θέμα της Συρίας. Θα μπορούσε να αναλάβει η Ιταλία το ρόλο του μεσολαβητή, να αμβλύνει τις οξείες αντιθέσεις;

– Δεν ξέρω, αν θα θελήσει η Ιταλία να αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή, όμως η χώρα μου παρακολουθεί προσεκτικά τη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στη θέση της Ρωσίας υπάρχουν πολλά σημεία, τα οποία συμμεριζόμαστε και, εν πάση περιπτώσει, όλα λαμβάνονται υπόψη από την πλευρά μας. Συμμεριζόμαστε την ανησυχία της ρωσικής πλευράς σχετικά με την τεράστια ζημιά, που μπορεί να προκαλέσει η συριακή σύγκρουση στην περιοχή και πιστεύουμε ότι η κρίση μπορεί να διευθετηθεί μόνο με πολιτικά μέσα, μέσω των διπλωματικών διαπραγματεύσεων. Υποστηρίζουμε πλως τη ρωσο-αμερικανική πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της διεθνούς διάσκεψης Γενεύη 2. Μετά τη ρωσική πλευρά θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή σ΄αυτήν του Ιράν. Σ΄αυτό το θέμα υπάρχουν πάρα πολλές διαφωνίες, όμως και η ρωσική, και η ιταλική ηγεσία πιστεύουν ότι η παρουσία του Ιράν, το οποίο παίζει ορισμένο ρόλο στη σημερινή κρίση, είναι απαραίτητη. Εκτός αυτού από την πλευρά μας επιμένουμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την προμήθεια όπλων και στα δυο αντιμαχόμενα μέρη.

Μέσα σε 2,5 χρόνια Μόσχα είδε πολλά εντελώς μοναδικά αριστουργήματα. Ποιες είναι οι προοπτικές της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας;

– Αυτό είναι αλήθεια, επειδή το διαπολιτισμικό έτος έχει δημιουργήσει και ενισχύσει τις αμοιβαίες σχέσεις των διευθυντών των μουσείων της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης με τους διευθυντές των ιταλικών μουσείων. Επιπλέον, οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν δείξει την ύπαρξη πρακτικού αποτελέσματος: αυξήθηκε η ροή των τουριστών, αυξήθηκαν οι ανταλλαγές, δημιουργήθηκε πολύ θετική πολιτική ατμόσφαιρα τόσο μεταξύ των κυβερνήσεων, όσο και ανάμεσα στους απλούς πολίτες. Η Πρεσβεία μας στη Μόσχα περιβάλλεται από ευγένεια και υποστήριξη από όλες τις πλευρές. Και είμαστε ευγνώμονες γι΄ αυτό και νομίζω ότι είναι δύσκολο να μην το προσέξει κανείς. Η επιθυμία να συνεχίσουμε τη συνεργασία δημιουργείται αυθόρμητα.

Με ποιες εντυπώσεις εγκαταλείπετε τη Ρωσία;

– Από τη Μόσχα και από τη Ρωσία φεύγεις με την ιδέα ότι η Ρωσία δεν είναι μόνο σημαντικότατος εταίρος, αλλά ζωτικά απαραίτητος εταίρος για την Ιταλία. Και αυτό δεν αφορά μόνο το φυσικό αέριο. Είναι εμπορικός εταίρος, διότι η Ρωσία αγοράζει πολλά ιταλικά προϊόντα και οι ποσότητες τους αυξάνονται. Είναι πολιτιστικός εταίρος, γιατί σε καμιά άλλη χώρα ποτέ δεν είδα τέτοιο ενδιαφέρον, τέτοια αγάπη προς τον ιταλικό πολιτισμό. Είναι σημαντικότατος πολιτικός εταίρος, διότι, κατα την άποψή μου, είναι σαφές ότι το μέλλον της Ιταλίας και το μέλλον της Ευρώπης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Ρωσία. Και αν δεν μπορέσουμε να συνεργαστούμε, σύντομα μας περιμένουν σοβαρά προβλήματα και αυτό δεν αφορά μόνο την παροχή ενέργειας, αλλά και το σύστημα λειτουργίας εκείνου του μέρους του κόσμου, που ονομάζεται Ευρώπη.
Σχόλια