Το παρασκήνιο του Eurogroup

Γράφει ο Πέτρος Παπαβασιλείου

Σε κλίμα έντασης για την αποτελεσματικότητα των ακολουθούμενων προγραμμάτων λιτότητας στο νότο πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του Eurogroup.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του e-reportaz,  η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίστηκε θετική ως προς την αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας, καθώς φέρεται να δήλωσε: «Δέχομαι να δώσω το μερίδιό μου άμεσα».

Μία από τις προτάσεις που εξέτασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ήταν η δόση των 8,1 δισ. ευρώ να δοθεί σε δύο φάσεις. Ωστόσο, παρά τη θετική προδιάθεση των μελών του οργάνου για την άμεση στήριξη της ελληνικής Οικονομίας, πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριξαν ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει» και «πολύ δύσκολα η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές».

Επίσης στελέχη του ΔΝΤ επέμεναν στην πρόταση τους ότι για να αρθεί το αδιέξοδο πρέπει να μεσολαβήσει «μία γενναία διαγραφή και όχι κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το πρώτο Eurogroup το οποίο δεν έχει την «σφραγίδα» των ελεγκτών της τρόικα, μέσω κάποιας επίσημης έκθεσης ή αξιολόγησης.

Πριν λίγο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζητούσαν το πιθανό ενδεχόμενο η απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης να ληφθεί έως τις 29 Ιουλίου.

 

Διαβάστε ΕΔΩ τι αποφάσισε το Eurogroup…


Σχόλια