Τρία σενάρια για το οικόπεδο «Αφροδίτη»

Τρία σενάρια έχει καταθέσει στο Υπουργείο Ενέργειας και Εμπορίου της Κύπρου η αμερικανική εταιρεία Noble για την κρίσιμη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ.

Τα σενάρια της Noble είναι:

1. Η επιβεβαιωτική γεώτρηση να αποδείξει ότι το κοίτασμα είναι της τάξεως των 7-8 τρισ. κυβικών ποδών, που είναι και η επικρατέστερη εκδοχή.

2. Η επιβεβαιωτική να δείξει ότι το κοίτασμα είναι της τάξεως των 5 τρισ. κυβικών ποδών, που είναι το πλέον αρνητικό σενάριο.

3. Να διαπιστωθεί ότι το κοίτασμα είναι ανάλογο του Ταμάρ, δηλαδή της τάξεως των 10 τρισ. κυβικών ποδών.

Στο πρώτο σενάριο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», όλα θα είναι ικανοποιητικά, θα πρόκειται, δηλαδή, για ένα εξαιρετικό κοίτασμα, που υπερκαλύπτει τις ανάγκες για βιώσιμο τερματικό υγροποίησης, αφού η ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι τα 6 τρισ. κ. πόδια.

Στο δεύτερο σενάριο, λιγότερο πιθανό αλλά που δεν αποκλείεται, η Noble δεν θεωρεί ότι τα πράγματα γίνονται απογοητευτικά. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι σύντομα θα προχωρήσει σε δοκιμαστική γεώτρηση στο δεύτερο κοίτασμα, το οποίο εντόπισε στο τεμάχιο «12», της τάξεως των 3-5 τρισ. κ. ποδών. Αυτό φέρνει κάποια καθυστέρηση, αλλά συνολικά και τα δύο τεμάχια εξασφαλίζουν επίσης πλήρως τη λειτουργία του τερματικού. Αν είναι απογοητευτικά και τα αποτελέσματα του δεύτερου κοιτάσματος, τότε το κοίτασμα «Αφροδίτη» θα είναι επίσης αξιοποιήσιμο με πλωτή μονάδα υγροποίησης.

Το εξίσου πιθανό σενάριο να διαπιστωθεί ότι το «Αφροδίτη» είναι της τάξης των 10 τρισ. κ. ποδών σημαίνει, επίσης, κάποια καθυστέρηση, αλλά θετική, διότι θα απαιτηθεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, αφού θα πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλο κοίτασμα.


Σχόλια