Τρόικα: Εντός τροχιάς το πρόγραμμα της Κύπρου

Ικανοποιημένη η Τρόικα για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου στην Κύπρο. Σε ανακοίνωση, με αφορμή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος στην Κύπρο, οι δανειστές επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς, σημειώνοντας ωστόσο ότι η συνεχής και πλήρης εφαρμογή του, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την τελική του επιτυχία.

«Όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί, ως αποτέλεσμα των σοβαρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζονται και της συνετής εκτέλεσης του προϋπολογισμού», επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η τρόικα αναγνωρίζει πως οι κυπριακές αρχές έχουν κάνει «αποφασιστικά βήματα» για τη σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού τομέα και έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν σταδιακά τους περιορισμούς στις καταθέσεις και στη διακίνηση κεφαλαίων, ωστόσο επισημαίνεται πως οι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι σοβαροί.

Η τρόικα, η οποία έφτασε στη Λευκωσία στις 17 Ιουλίου για την αξιολόγηση του κυπριακού πακέτου διάσωσης, αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα από τη χώρα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, είχε εκτιμήσει ότι θα είναι θετικό είναι το αποτέλεσμα από την πρώτη αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του μνημονίου από την τρόικα και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυπριακής κυβέρνησης να εφαρμόσει στο έπακρο τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.


Σχόλια