Τσίπρας κατά συνιστωσών στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ένα τεράστιο σώμα 3.500 συνέδρων θα μιλήσει το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας, κηρύσσοντας τις εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και σηματοδοτώντας μία νέα αρχή για το χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Με το συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίσσεται από ένα συμμαχικό σχήμα σε ενιαίο κόμμα, στην προσπάθειά του να μετατραπεί σε ένα πολιτικό φορέα ικανό να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να περιγράψει το σχέδιό του για τη διακυβέρνηση και να ζητήσει εκλογές, κατηγορώντας τη σημερινή κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο και την κοινωνία σε διάλυση.

Βασικό στοιχείο του σχεδίου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πάγωμα στην πληρωμή των τόκων στους δανειστές για τα επόμενα χρόνια. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την κίνηση αυτή είναι περίπου 25 δισ. ευρώ και θα διατεθούν για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κοινωνικών πληγών που αφήνει το μνημόνιο.

Ο κ. Τσίπρας θα απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα εάν η κίνηση αυτή μπορεί να είναι μονομερής, εφόσον οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν αποδώσουν και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη της ρήξης με την τρόικα, ακόμη και εάν τεθεί θέμα εξόδου από την ευρωζώνη.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κάνει άνοιγμα στα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας και σε δυνάμεις της κεντροαριστεράς, αφήνοντας στην άκρη τα περί συμμαχίας μόνο με το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που κινείται εξ αριστερών του.

Στα εσωκομματικά ο κ. Τσίπρας φέρεται διατεθειμένος να υποχωρήσει στο θέμα της διατήρησης των τάσεων, με δικαίωμα χωριστής λίστας στις εκλογές για τα συλλογικά όργανα του κόμματος, αλλά θα επιμείνει στη διάλυση των συνιστωσών, αφήνοντας μόνο ένα μικρό μεταβατικό διάστημα.

Προς επίρρωση της θέσης του πρόκειται λίγες ώρες πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να αυτοδιαλυθεί και ο Συνασπισμός, το διαρκές συνέδριο του οποίου θα συνέλθει γι αυτό το λόγο.

Οι συνιστώσες συνεχίζουν να αντιδρούν και δεν αποκλείεται ακόμη και ρήξη με ορισμένες από αυτές.

Το σημαντικότερο πρόβλημα για την Κουμουνδούρου είναι η στάση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος δεν θέλει να διαλύσει τους Ενεργούς Πολίτες και ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να συγκρουστεί μαζί του.


Σχόλια