«Υπέρ της λειτουργίας τις Κυριακές με σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχών»

Υπέρ της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, με προϋπόθεση τη βούληση ή σύμφωνη γνώμη των Περιφερειών ή τοπικών αρχών τάχθηκε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κ. Μίχαλος, με δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη.

Αντίθετοι με την κυριακάτικη λειτουργία δηλώνουν ωστόσο η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που αποφάσισαν σήμερα να συστήσουν «κοινωνική κίνηση» με την επωνυμία «Συμμαχία για την Κυριακή – Αργία», με σκοπό την διαφύλαξη της ημέρας της Κυριακής ως γενικής αργίας. Οι φορείς θα δώσουν την προσεχή Δευτέρα συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στην οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Στη συνάντηση με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων συζητήθηκαν θέματα της αγοράς, όπως η ανάπτυξη και οι αναγκαίες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για την αποκατάσταση της ρευστότητας, καθώς επίσης και το μέλλον του Επιμελητηριακού Θεσμού.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για την αυξανόμενη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, που οδηγεί μεγάλο αριθμό μικρών υγιών επιχειρήσεων στο λουκέτο. Όπως εκτίμησε ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, η ανακεφαλαίωση των Τραπεζών δε θα αποδώσει τα αναμενόμενα, ενώ όσον αφορά στις προσπάθειες χρηματοδότησης μέσω του ΕΤΕΑΝ εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα, τα οποία όμως δεν σχετίζονται τόσο με το Ταμείο, όσο με τις ζητούμενες από τις Τράπεζες προϋποθέσεις (τραπεζικά κριτήρια) και εγγυήσεις ακόμη και για τα μικρά ποσά. Ζήτησε δε από τον υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε το ΕΤΕΑΝ να αναλαμβάνει την κάλυψη των ζητούμενων από τις Τράπεζες εγγυήσεων ή τη χαλάρωσή τους, θέτοντας νέους κοινούς κανόνες δανειοδότησης, προκειμένου να διευκολυνθούν χιλιάδες ΜΜΕ.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της διατήρησης του Δημόσιου χαρακτήρα των Επιμελητηρίων, όπως και της υποχρεωτικότητας της εγγραφής των επιχειρήσεων ως μέλη τους.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε -σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση- ότι ουδέποτε τέθηκε από τον ίδιο θέμα αλλαγής στη νομική μορφή ή στον υφιστάμενο αριθμό και στη δομή των Επιμελητηρίων και ότι τόσο το υπουργείο όσο και ο ίδιος προσωπικά υπολογίζουν στη βοήθεια και στη συνδρομή της ΚΕΕΕ και των Επιμελητηρίων στη δύσκολη, πράγματι, προσπάθεια που καταβάλλεται για να βγει η χώρα από την κρίση και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Ακόμη συμφωνήθηκε η ανάθεση στα Επιμελητήρια νέων αρμοδιοτήτων και επιπλέον δημόσιου έργου, καθώς επίσης και η υλοποίησης προγραμμάτων και έργων, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας τους και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων – μελών τους.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε τα προβλήματα, παρά το γεγονός ότι η υλοποίηση και η απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κινείται σε καλά επίπεδα για τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Σχετικά με το ΕΤΕΑΝ ο υπουργός απέδωσε τα προβλήματα στην πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και αναφέρθηκε στις προσωπικές του προσπάθειες για την επιτυχή αντιμετώπισή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια