Υπόθεση τοκογλυφίας: Πολύ κακό για το τίποτα

Συνολική ποινή κάθειρξης 11,5 ετών και χρηματική ποινή 11.600 ευρώ, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στον 60χρονο επιχειρηματία, Μ. Καραμπέρη, ο οποίος κατηγορείτο ως «εγκέφαλος» κυκλώματος τοκογλυφίας και εκβίασης, ενώ αθώος κηρύχθηκε ο πρώην προϊστάμενος της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαχατζής.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή του Μ. Καραμπέρη να έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής. Αυτό σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος μένει ελεύθερος -μετά από 18 μήνες προσωρινής κράτησης- μέχρι να εκδικαστεί η έφεση, στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Στο άκουσμα της συγκεκριμένης απόφασης, συγγενείς και φίλοι του, που βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Την ίδια ώρα, σε ποινές φυλάκισης από 6 έως 18 μήνες, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκαν άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοί του που κρίθηκαν ένοχοι για την ίδια υπόθεση. Σε αντίθεση με τον βασικό κατηγορούμενο, το δικαστήριο αναγνώρισε και στους τρεις ελαφρυντικά (πρότερο έντιμο βίο). Πρόκειται για έναν συνεργάτη του επιχειρηματία (18 μήνες), μία γραμματέα του (6 μήνες) κι έναν δημοσιογράφο (8 μήνες), οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για απλή ή άμεση συνέργεια σε μεμονωμένες περιπτώσεις τοκογλυφίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης κρίθηκε ένοχος για δέκα περιπτώσεις τοκογλυφίας (κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια) και για δύο περιπτώσεις εκβίασης, εκ των οποίων η μία είναι σε βαθμό κακουργήματος και η άλλη σε βαθμό πλημμελήματος. Ακόμη, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοφορία, ενώ τον αθώωσε για το αδίκημα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, όπως και για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), πράξεις που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

Ο κ.Παπαχατζής, ο οποίος είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους τον Ιανουάριο του 2013 κρίθηκε αθώος για το αδίκημα της κατάχρηση εξουσίας, όπως και για τη συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και την απλή συνέργεια στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο θα διαβιβάσει τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για να γίνει νέα έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τελέστηκε από τον κ.Παπαχατζή το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Οι υπόλοιποι δέκα κατηγορούμενοι (από τους συνολικά 14) κρίθηκαν αθώοι για τα αδικήματα που κατά περίπτωση αντιμετώπιζαν. Μεταξύ αυτών είναι δύο τραπεζικά στελέχη, ένας απότακτος αστυνομικός, ένας δικηγόρος.

Με την ετυμηγορία του δικαστηρίου έπεσε η αυλαία της δίκης για το συγκεκριμένο τοκογλυφικό κύκλωμα, ενός εκ των τεσσάρων που εξιχνιάστηκαν, μετά από γιγάντια επιχείρηση της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ήδη, το προηγούμενο διάστημα καταδικάστηκαν από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης οι βασικοί κατηγορούμενοι δύο άλλων κυκλωμάτων, ενώ η δίκη για το τέταρτο και τελευταίο βρίσκεται στο στάδιο της εισαγγελικής πρότασης.

Στους φερόμενους ως «διευθύνοντες» των άλλων δύο κυκλωμάτων επιβλήθηκαν πολυετείς ποινές κάθειρξης, χωρίς οι εφέσεις τους να έχουν αναστέλλουσα δύναμη, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στις φυλακές, όπου κρατούνται από πέρσι τον Ιανουάριο, οπότε αποκαλύφθηκε η δράση τους.


Σχόλια