Υψηλό ή χαμηλό δείκτη αντηλιακού;

Υψηλό ή χαμηλό δείκτη αντηλιακού;

Στο εμπόριο κυκλοφορούν χιλιάδες αντηλιακά, με τις εταιρείες που τα παρέχουν να στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών όλων των τύπων δέρματος και όλων των ηλικιακών ομάδων. Για αυτό το λόγο το 1974 θεσπίστηκε η SPF (Sun Protection Factor). Πρόκειται για την κλίμακα που δείχνει το επίπεδο προστασίας του αντηλιακού από την υπεριώδη ακτινοβολία (UVB). Δεν μετράει την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία (UVA), που είναι και αυτή επικίνδυνη. Για αυτό το ιδανικό είναι να χρησιμοποιούνται αντηλιακά ευρέος φάσματος.

Οι τρεις κατηγορίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι SPF 15, SPF 30 και SPF 50. Το SPF 15 μπλοκάρει το 93% της ακτινοβολίας ή αλλιώς 93 στα 100 φωτόνια, το SPF 30 μπλοκάρει το 97% της ακτινοβολίας ή αλλιώς 97 στα 100 φωτόνια και το SPF 50 μπλοκάρει το 98% της ακτινοβολίας ή αλλιώς 98 στα 100 φωτόνια.

Οι δερματολόγοι συνιστούν να χρησιμοποιούμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας ακτινοβολίας τουλάχιστον 30. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως τόσο οι χαμηλοί όσο και οι υψηλοί δείκτες προστασίας διαρκούν το ίδιο χρονικό διάστημα. Η ιδανική προστασία επιτυγχάνεται με τη χρήση της σωστής ποσότητας αντηλιακού ευρέως φάσματος, ανθεκτικού στο νερό.

Το αντηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται κάθε δύο ώρες ή αλλιώς όπως αναγράφεται στην ετικέτα, ακόμα και σε ημέρες με συννεφιά. Τέλος, θα πρέπει να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή μετά το κολύμπι ή σε περίπτωση έντονης εφίδρωσης.Σχόλια