Φινλανδία: Νέα μέτρα λιτότητας;

Να αποτρέψει την αύξηση του κρατικού χρέους προσπαθεί να αποτρέψει η κυβέρνηση της Φινλανδίας, παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης, κι ενδέχεται να ανακοινώσει νέα μέτρα λιτότητας το 2014.

Η υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν, πριν την αναχώρηση της για το Λουξεμβούργο, όπου λαμβάνει μέρος στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ανέφερε σε email που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, δήλωσε: «Η κυβέρνηση επιθυμεί ακόμη να αναστρέψει την τάση διόγκωσης του δημόσιου χρέους. Εάν και κατά πόσον για αυτό θα απαιτηθεί να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας θα εκτιμηθεί την άνοιξη (του 2014), όταν θα έχουμε περισσότερη πληροφόρηση για το πώς κινείται το φινλανδικό ΑΕΠ».

Η κυβέρνηση συνασπισμού έξι κομμάτων, που βρίσκεται στο μέσον της τετραετούς θητείας της, επιδιώκοντας να διατηρήσει την αξιολόγησή του αξιόχρεού της στο τριπλό Α, έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα λιτότητας για την εξοικονόμηση 5,5 δισεκατ. δολαρίων.

Παρότι η χώρα θεωρείτο ασφαλής από την κρίση χρέους της ευρωζώνης η οικονομία της Φινλανδίας περιέπεσε σε ύφεση φέτος καθώς οι εξαγωγές επλήγησαν από την μείωση της ζήτησης στην ΕΕ.

Η Ουρπιλάινεν είπε ότι θεωρεί βέβαιο πως η κυβέρνηση θα προωθήσει νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αυξήσει την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα, να παρατείνει τον εργασιακό βίο και να αυξήσει τα επίπεδα απασχόλησης, ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ενδέχεται να αποκρατικοποιήσει επιχειρήσεις του δημοσίου και να επενδύσει σε άλλες.

Την Τετάρτη οι οικονομολόγοι του υπουργείου Οικονομικών πάντως, σκιαγράφησαν πιο αρνητικές προοπτικές για την οικονομία και ανακοίνωσαν πως υπολογίζουν πλέον ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 59.9% το 2015 από 53% το 2012, εγείροντας αμφιβολίες για την πορεία της φινλανδικής οικονομίας, που θεωρείται από τις υγιέστερες στην Ευρώπη.

 

 

 

 
Σχόλια