Φουκουσίμα: Στα 44 δις ευρώ το κόστος του καθαρισμού της περιοχής

Σύμφωνα με το εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Βιομηχανικής Τεχνολογίας, το κόστος των επιχειρήσεων καθαρισμού και απορρύπανσης της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα θα είναι πενταπλάσιο από αυτό που είχε αρχικά υπολογίσει η κυβέρνηση.

«Ελπίζουμε ότι η μελέτη αυτή θα βοηθήσει στην κατάρτιση σχεδίων για την απορρύπανση των δασών και των αγροτικών περιοχών και ότι θα ευνοήσει την επιστροφή των κατοίκων στις περιοχές αυτές», τονίζει το Ινστιτούτο στην έκθεσή του την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

H έκθεση δημοσιεύεται καθώς σχεδόν καθημερινά μια κακή είδηση φθάνει από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και η διαχειρίστρια εταιρεία αποτελεί όλο και περισσότερο στόχο επικρίσεων από τις αρχές.

Την Παρασκευή, η Tepco παραδέχθηκε ότι περίπου 2.000 εργάτες του σταθμού της Φουκουσίμα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του θυρεοειδούς.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 10% του συνόλου των ανθρώπων που εργάζονταν στη Φουκουσίμα και εξετέθησαν σε επίπεδα ραδιενέργειας άνω των 100 μιλισιβέρτ.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 


Σχόλια