Χιλιάδες ξανά στην πλατεία Ταξίμ

Χιλιάδες διαδηλωτές κατευθύνονται προς την πλατεία Ταξίμ φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της αστυνομίας μετά τη δολοφονία ενός κούρδου διαδηλωτή από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η διαμαρτυρία είχε προγραμματιστεί ως μέρος μεγαλύτερων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που στη χώρα που ξεκίνησαν στα τέλη Μαΐου, αλλά εξελίχθηκε σε εκδήλωση συμπαράστασης με τους Κούρδους έπειτα από τη δολοφονία της Παρασκευής.

«Δολοφόνοι αστυνομικοί, βγείτε έξω από το Κουρδιστάν», φώναζαν μερικοί από τους διαδηλωτές. «Αυτή είναι μόνον η αρχή, ο αγώνας συνεχίζεται. Το κράτος δολοφόνος θα πληρώσει!», φώναζαν άλλοι.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τον άνθρωπο και τραυμάτισαν άλλους 10, όταν άνοιξαν πυρ κατά μιας ομάδας διαδηλωτών κατά της κατασκευής ενός φυλακίου της χωροφυλακής στην κουρδική περιοχή.

Το περιστατικό, που σημειώθηκε στην περιοχή Lice της επαρχίας Diyarbakir, φάνηκε να είναι εκ των πλέον βίαιων στην περιοχή από την κήρυξη εκεχειρίας τον Μάρτιο από τον φυλακισμένο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτη επί δεκαετίες συγκρούσεων μεταξύ δικών του μαχητών και του τουρκικού κράτους. Όπως μεταδίδει το Reuters, κινδυνεύει να εκτροχιάσει την εκκολαπτόμενη ειρηνευτική διαδικασία.

Περί τους 10.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στο Ταξίμ, το οποίο ήταν επί εβδομάδες το κέντρο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, αλλά εμποδίστηκαν κατά την είσοδό τους στην πλατεία από την αστυνομία.

Έτσι, αρκετοί από το πλήθος σταμάτησαν στους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία.«Ζήτω η αδελφοσύνη των ανθρώπων!», φώναζαν πολίτες, τόσο στην τουρκική γλώσσα, όσο και στα κουρδικά.

Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές διαλύθηκαν έπειτα από μερικές ώρες, και μόνο μια ομάδα, περίπου 1.000, παρέμεινε κοντά στην πλατεία. Η αστυνομία τους απώθησε μακριά από την πλατεία χρησιμοποιώντας ασπίδες και φορτηγά με κανονάκι νερού. Ταυτόχρονα, γίνονταν ανακοινώσεις μέσω των οποίων τους καλούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

 

 

 Σχόλια