Χωματερή πάνω από τη θάλασσα με τις ευλογίες του δήμου!

Χωματερή πάνω από τη θάλασσα με τις ευλογίες του δήμου!

Κι όμως, το παλιό Δαμνόνι, ο επίγειος «παράδεισος» στα νότια του νομού Ρεθύμνου, μετατράπηκε χθες σε χωματερή και μάλιστα με τα σκουπίδια της παραλίας του Πλακιά, από το δήμο Αγίου Βασιλείου. Αργά το πρωί, δυο φορτηγά του πρώην δήμου Φοίνικα μετέφεραν σκουπίδια και άλλα αντικείμενα στο χώρο πάνω από το κύμα και αφού τα άδειασαν στην άκρη, ένα χωματουργικό μηχάνημα τα σκέπασε με το χώμα του λάκκου που είχε ανοίξει ενωρίτερα, σκεπάζοντας έτσι την προχειρότητα που αντιμετώπισαν ένα μεγάλο θέμα.

Μπάζα και άλλα απορρίμματα κάτω από το βράχο πάνω από τη βραχώδη παραλία

Και βέβαια, δεν είναι η μοναδική φορά που στο συγκεκριμένο χώρο, σημαντικού φυσικού κάλλους, και δίπλα σε αρχαιότητες, εναποτίθενται σκουπίδια, καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής που στο παρελθόν αντιλαμβάνονταν καπνούς από την καύση απορριμμάτων στον ίδιο τόπο και ενδεχομένως να μεταφέρονταν κρυφά και άλλα ποσότητες.

Όμως τον δρόμο έχουν μάθει τώρα και χρόνια, κατά της ίδιες καταγγελίες, και επαγγελματίες των παρακείμενων παραλιών που οι ίδιοι είχαν βρει… ιδανικό μέρος για την εναπόθεση ή την καύση των σκουπιδιών τους το «Παλιό Δαμνόνι». Οργισμένοι ορισμένοι από αυτούς για το χθεσινό έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και της ζωής του, δήλωσαν στο MadeinCreta με αγανάκτηση:

«Όλοι αυτοί που εγκληματούν σε βάρος και των υπολοίπων με την απερισκεψία που τους διακρίνει, να εντοπιστούν, να συλληφθούν και να οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Ζητούμε την παρέμβαση του εισαγγελέα. Ας πάρει και ο δήμος μια πρωτοβουλία, εφόσον ενδιαφέρεται να προστατεύσει το περιβάλλον και τη ζωή μας, να ψάξει και να βρει αυτούς τους κακούργους και να τους στείλει στη φυλακή. Όχι, όμως, και ο ίδιος ο δήμος να στέλνει με απερισκεψία τα σκουπίδια με τα δημοτικά φορτηγά δίπλα στη θάλασσα. Αυτό είναι η απόλυτη υποκρισία…»

Ένα στρώμα, σακούλες και άλλα αντικείμενα, δίπλα στο κύμα

Σκουπίδια που δεν σκεπάστηκαν, μια αναπνοή από τη θάλασσα

Η χωματερή σκεπάστηκε αλλά ξύλα και άλλα αντικείμενα έμειναν έξω…

ΣΚΕΠΑΖΟΥΝ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ

Η μεταφορά των σκουπιδιών από τον οικισμό του Πλακιά άρχισε με πλήρη μυστικότητα αργά το πρωί. Στο χώρο της πλατείας, πάνω από τη βραχώδη παραλία, μια αναπνοή από το κύμα, είχε φτάσει νωρίτερα χωματουργικό μηχάνημα για τη διάνοιξη λάκκου, προκειμένου συνέχεια να ενταφιαστούν και να καλυφθούν με χώμα, ώστε να μην είναι ορατά.

Μέρος από τις ποσότητες που είχαν μεταφερθεί κάηκαν και αργά το μεσημέρι έφτασε και το δεύτερο φορτηγό του πρώην δήμου Φοίνικα, εκφόρτωσε και το νέο φορτίο και αμέσως έπιασε δουλειά ο εκσκαφέας, σκεπάζοντάς το με χώμα, καλύπτοντας έτσι και την ανεύθυνη στάση που επέδειξαν με τις …μπουλντόζες, στην αντιμετώπιση ενός τόσο ευαίσθητου θέματος και μάλιστα σε μια περίοδο που ένα τέτοιο φαινόμενο θα προκαλούσε τις έντονες αντιδράσεις ξένων και ντόπιων.

Σε άλλα σημεία της πλατείας υπήρχαν εκτεθειμένα μπάζα και άλλα αντικείμενα, ενώ στα βράχια εντοπίστηκαν κάθε μορφής απορρίμματα από στρώματα «εν αχρηστία», μέχρι σακούλες, ξύλα και οικοδομικά υλικά που περίσσεψαν από οικοδομές και κάθε είδους περιττά αντικείμενα.

Κάτοικοι που αντιλήφθηκαν το… δημοτικό έγκλημα δίπλα σε αρχαιότητες και πάνω από το κύμα, σχολίαζαν ότι ξένοι παραθεριστές με έκπληξη είδαν τις εικόνες και τις αποθανάτισαν με τις κάμερες τους, δηλώνοντας ταυτόχρονα την απογοήτευσή τους για τα… έργα του ανθρώπου πάνω στη φύση που «δεν ενοχλεί και δεν επιβαρύνει», αντίθετα είναι «η πηγή της ζωής και η ισορροπία που κρατά στο περιβάλλον».

Φωτογραφίες:

xomateri re8imno 7 xomateri re8imno 6 xomateri re8imno 5 xomateri re8imno 4 xomateri re8imno 3 xomateri re8imno 2 xomateri re8imno 1

Πηγή: madeincreta.gr
Σχόλια