«Όχι» Αθανασίου στην επαναφορά της θανατικής ποινής

Τυχόν επαναφορά της θανατικής ποινής απέκρουσε με γραπτή του απάντηση προς την Ελένη Ζαρούλια από την Χρυσή Αυγή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Το δικαίωμα στη ζωή αποτελεί βασική αξία σε μια δημοκρατική κοινωνία και η κατάργηση της θανατικής ποινής είναι ουσιώδους σημασίας για την προστασία αυτού του δικαιώματος και για την πλήρη αναγνώριση της εγγενούς αξιοπρέπειας των ανθρώπων» σημειώνει ο υπουργός, θυμίζοντας ότι «η χώρα μας έχει κυρώσει το Πρωτόκολλο αρ. 13 στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, σχετικά με την κατάργηση της θανατικής ποινής σε όλες τις περιστάσεις, εναρμονίζοντας το εσωτερικό δίκαιο προς τα ισχύοντα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την κατάργηση της θανατικής ποινής».

Στην ερώτησή της η Ελένη Ζαρούλια, επικαλείτο στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με τα οποία σε 7500 υποθέσεις παιδεραστίας από το 2003 ως σήμερα έχουν κατηγορηθεί 823 άτομα. Μόνο 274 εξ αυτών έχουν συλληφθεί, ενώ για αρκετούς άλλους έχει σχηματιστεί δικογραφία, με μόνο όμως 42 από αυτές τις δικογραφίες να έχουν καταλήξει στην προφυλάκιση των δραστών. Ρωτούσε λοιπόν να μάθει αν η κυβέρνηση προτίθετο να εξετάσει την επαναφορά της θανατικής ποινής για τους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων κατά ανηλίκων κάτω των 13 ετών.

Στην απάντησή του, ο κ. Αθανασίου, θυμίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την πάταξη φαινομένων όπως η κυκλοφορία και η προβολή υλικού παιδικής πορνογραφίας, ενώ ενημερώνει για τη σύσταση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την επεξεργασία του σχεδίου νόμου για ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο κοινοτικής οδηγίας σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, καθώς και παιδικής πορνογραφίας. Σημειώνει δε την σαφή εξαίρεση όλων των σχετικών αδικημάτων από τις όποιες ευεργετικές διατάξεις περί απόλυσης κρατουμένων.


Σχόλια