«Όχι» λέει η Ρωσία στον Σνόουντεν

«Να βρει άλλη χώρα για να αναζητήσει άσυλο» φαίνεται να δήλωσε ο ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος σε αμερικανικό δίκτυο, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την δυσφορία της Ρωσίας με την παραμονή του Αμερικανού πρώην κατασκόπου στο αεροδρόμιο της Μόσχας αλλά και την επιθυμία της να τον ξεφορτωθεί.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters , ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε πως Ρωσία δεν έχει λάβει κανένα αίτημα για πολιτικό άσυλο στον Σνόουντεν και πως θα πρέπει να λύσει μόνος του το πρόβλημά του μετά από έντεκα ημέρες στην ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας.

Από την πλευρά του, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει αρνηθεί να εκδώσει τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ . Μέχρι τώρα, όπως σχολιάζει το Reuters, οι Ρώσοι αξιωματούχοι έδειξαν να απολαμβάνουν το ότι κατάφερε να μην τον πιάσουν οι αμερικανικές αρχές από τότε που αποκάλυψε τις λεπτομέρειες του μυστικού προγράμματος παρακολουθήσεων των ΗΠΑ. Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν.

Η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι ο Σνόουντεν είναι ένας όλο και λιγότερο καλοδεχούμενος επισκέπτης, διότι όσο περισσότερο μένει στη ρωσική πρωτεύουσα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος διπλωματικού επεισοδίου που θα μπορούσε να προκαλέσει μακροχρόνια ζημιά στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουάσινγκτον.

«Πρέπει να επιλέξει ένα μέρος για να πάει», τόνισε στο Reuters ο Ριαμπκόφ. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επίσημο αίτημα από τον κ. Σνόουντεν για παροχή ασύλου στην Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε.

 


Σχόλια