Ύποπτες πυρκαγιές φέρνουν στην Ηλεία την ΕΥΠ

Οι φωτιές που ξέσπασαν στη διάρκεια της πρώτης θερμής εισβολής

στην Ηλεία χθες το μεσημέρι, σήμαναν συναγερμό στο Πυροσβεστικό Σώμα. Το Ανακριτικό Τμήμα από το Αρχηγείο θα βρεθεί από σήμερα στην Ηλεία μαζί με την ΕΥΠ προκειμένου να ερευνήσουν τις χθεσινές πυρκαγιές και να αναζητήσουν τους δράστες. Γιατί τα 76 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης που έγιναν στάχτη σε μια «ύποπτη» περιοχή κίνησε ακόμα περισσότερες υποψίες.

Έρχεται η ΕΥΠ

Οι Αρχές θέλουν να προλάβουν ανάλογα κρούσματα εμπρησμών με αυτά που παρατηρήθηκαν πέρυσι αλλά και άλλες χρονιές στην Ηλεία, όπου μέσα σε μια ημέρα ή διαδοχικές ημέρες ξεσπούσαν πυρκαγιές στις ίδιες περιοχής προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις. Έτσι μετά τις τέσσερις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε περίπου τέσσερις ώρες σε μια περιοχή ακτίνας όχι μεγαλύτερης των πέντε χιλιομέτρων, υπήρξε κινητοποίηση όχι μόνο για την κατάσβεσή τους αλλά και για να αναζητηθούν οι δράστες ή ακόμα και να σταλεί ένα μήνυμα προς κάθε επίδοξο εμπρηστή.

Έτσι αναμένεται όπως προαναφέραμε σήμερα να φτάσει στην Ηλεία, κλιμάκιο στελεχών του Ανακριτικού του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΥΠ, για να συνεργαστούν και πάλι αναζητώντας εκείνα τα άτομα που φαίνεται πως και φέτος έχουν θέσει ως στόχο να κάψουν την Ηλεία ή καλύτερα ότι έχει απομείνει από αυτή σε δασικές εκτάσεις.

Οι πυρκαγιές

Η πρώτη από τις πυρκαγιές ξέσπασε χθες λίγο πριν από τις δώδεκα το μεσημέρι, σε αγροτική περιοχή στα Κονιδέϊκά της Αμαλιάδας κοντά στο σκουπιδότοπο σε αμπέλια και λιοστάσια. Εκεί έγιναν στάχτη περί τα είκοσι στρέμματα αγροτικής έκτασης και ένα στρέμμα δασικής. Από εκεί εκτιμάται πως λίγο αργότερα ξεκίνησε και η δεύτερη πυρκαγιά σε πλαγιά στο Φραγκαπήδημα σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το γνωστό μοναστήρι της περιοχής. Οι ισχυροί άνεμοι δυσχέραιναν το έργο των πυροσβεστών που προσπαθούσαν απέναντι στις φλόγες που ξεπερνούσαν τα είκοσι μέτρα καίγοντας ένα τμήμα πευκοδάσους, σε μια περιοχή που είχε καεί και στο παρελθόν.

Είκοσι στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ενώ οι ισχυροί άνεμοι πολλές φορές παρέσυραν τις φλόγες και σε άλλα σημεία που ευτυχώς πρόλαβαν οι πυροσβέστες. Σημαντικό ήταν το έργο των πυροσβεστικών αεροσκαφών που με συνεχείς ρίψεις βοήθησαν να υποχωρήσουν οι φλόγες. Την ίδια ώρα φλόγες ξεπηδούσαν και πάλι στα Κονιδέϊκά κοντά στο σκουπιδότοπο, κάνοντας τις δυνάμεις να διασπαστούν σε άλλο ένα μέτωπο έστω και για λίγο.

Την ώρα που κάποιες από τις δυνάμεις αποχωρούσαν από το μέτωπο στο Φραγκαπήδημα, οι εθελοντές του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου, αντίκριζαν μια ακόμα φωτιά στο ξεκίνημά της. Πυκνοί καπνοί ξεπηδούσαν μέσα από μια έκταση με ευκαλύπτους και πολύ γρήγορα εμφανίστηκαν στο Μεσολογγάκι δύο μέτωπα πυρκαγιάς σε απόσταση περίπου 500 μέτρων. Οι άνεμοι βοήθησαν να επεκταθούν οι φλόγες και η φωτιά να λάβει διαστάσεις. Μάλιστα προς στιγμήν απείλησε και τις εγκαταστάσεις των παλιών σφαγείων της περιοχής, αλλά οι πυροσβέστες γλίτωσαν τα χειρότερα. Στις δύο αυτές πυρκαγιές στο Μεσολογγάκι, εκτιμάται ότι έγιναν στάχτη 32 στρέμματα αγροτικών και δύο στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Ο τραυματισμός ενός πυροσβέστη από πεζοπόρο τμήμα της 6ης ΕΜΑΚ ήταν μια άτυχη στιγμή. Ο πυροσβέστης στην προσπάθεια της κατάσβεσης υπέστη μικρά ελαφρά εγκαύματα και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Πύργου για την παροχή πρώτων βοηθειών. Στο έργο της κατάσβεσης και στις τέσσερις πυρκαγιές συμμετείχαν δυνάμεις από όλη την Ηλεία και από την Αχαΐα. Στα Κονιδέϊκά και το Φραγκαπήδημα 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και τα δύο Canadair, ενώ στο Μεσολογγάκι 12 οχήματα τρία του δήμου Πύργου, ένα του Κυνηγετικού Συλλόγου και 25 πυροσβέστες.

Η απουσία των PZL

Ιδιαίτερη μνεία στις χθεσινές πυρκαγιές πρέπει να γίνει στην έλλειψη των PZL. Η καθυστέρηση των Canadair που έχουν μεγάλο χρόνο αναμονής έως ότου λάβουν εντολή να «σηκωθούν» φανέρωσε το λάθος της Ηγεσίας να μην στείλει φέτος τα PZL στην Ηλεία. Από τη μια η πρόληψη με περιπολίες από αέρος, από την άλλη το πλεονέκτημα της γρήγορης προσβολής μιας πυρκαγιάς στο ξεκίνημά της, ο νομός χάνει «όπλα» στον τομέα της δασοπυρόσβεσης.

πηγή: ilialive.grΣχόλια