Διαβήτης και υπογονιμότητα

Συνήθως οι άνδρες με διαβήτη είναι ενημερωμένοι για επιπλοκές, όπως η καρδιακή ισχαιμία, η νεφρική ανεπάρκεια, η κακή κυκλοφορία γενικά, η κακή όραση, οι νευρολογικές διαταραχές, αλλά δεν έχουν ενημέρωση για την πιθανότητα να δυσκολευτούν στην πατρότητα.

Οι διαβητικοί άνδρες εκτός από τη σεξουαλική κόπωση, ιδιαίτερα αν έχουν αρρύθμιστο διαβήτη, μπορούν να παρουσιάσουν και ένα δυσάρεστο σύνδρομο που καταργεί τη φανερή εκσπερμάτιση (δεν βλέπουν σπέρμα στον οργασμό).

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται παλίνδρομη εκσπερμάτιση, δηλαδή το σπέρμα πάει προς τα πίσω στη ουροδόχο κύστη και αναμειγνύεται με τα ουρά.

Είναι σημαντικό οι άνδρες να γνωρίζουν πως το σπέρμα αυτό μπορεί να καταστεί γόνιμο με κατάλληλη επεξεργασία και να επιτευχθεί εξωσωματική γονιμοποίηση στις ειδικές μονάδες υποβοηθούμενης γονιμότητας, που στη χώρα μας είναι αρκετές και αξιόπιστες.

Άρα, ο άνδρας που θα δει το σπέρμα του να χάνεται δεν θα πρέπει να καταββάλεται από πανικό, αλλά θα πρέπει να κοιτάξει με τους γιατρούς του τις πιθανότητες λύσης, που σήμερα είναι πολλές και σίγουρες.

Η πάθηση αυτή οφείλεται κυρίως στη βλάβη του νευρικού ιστού που αποσυντονίζει τις συσπάσεις και διαστολές του σπερματικού λοφιδίου και της ουρήθρας.

 
Σχόλια