0:17 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

13ο Συνέδριο Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών με Διεθνή Συμμετοχή

13ο Συνέδριο Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών με Διεθνή Συμμετοχή

Τα καρδιαγγειακά επεισόδια παραμένουν πρώτη αιτία θανάτου στις χώρες του Δυτικού κόσμου, όπως και στη χώρα μας, παρά την εφαρμογή νεώτερων διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνικών, αποτελώντας τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Σήμερα, ειδικά για το έμφραγμα η έγκαιρη αντιμετώπιση μέσα στις πρώτες 1-3 ώρες με άμεση διάνοιξη του αγγείου με μπαλονάκι και τοποθέτηση στεντ είναι η καλύτερη τεχνική. Σε όσο πιο πολλούς ασθενείς αναλογικά εφαρμόζεται αυτή η τεχνική, τόσο υψηλότερο θεωρείται το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας έχει αναπτυχθεί δίκτυο Άμεσης Αγγειοπλαστικής που καλύπτει και τα νοσοκομεία των γύρω περιοχών, 24 ώρες το 24ωρο όλες τις μέρες του χρόνου, υποδεχόμενο τους ασθενείς με οξύ έμφραγμα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η καλύτερη έκβαση σε αυτή την τόσο επικίνδυνη οξεία κατάσταση που συχνά απειλεί τη ζωή του ασθενούς. Η διεθνής εμπειρία όπως και αυτή του Καρδιολογικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, έχει δείξει ότι με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μείωση της θνητότητας και των μακροχρόνιων επιπλοκών του εμφράγματος.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο 13ο κατά σειρά Καρδιολογικό Συνέδριο (με διεθνή συμμετοχή) που θα διοργανώσει το Καρδιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Καρδιολογίας Νοτιοδυτικής Ελλάδος θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 10 Μαΐου 2015, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Ρίο. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, καταξιωμένοι συνάδελφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα αναπτύξουν τις πλέον σημαντικές εξελίξεις στη διάγνωση, θεραπεία και πρόγνωση των καρδιοπαθειών, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεδρίου καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Αλεξόπουλος.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι το ποιοί ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή θα χρειασθούν επέμβαση και ποιοι νεώτεροι τρόποι δοκιμάζονται.

Ιδιαίτερο πρόβλημα στην καρδιολογία αποτελεί η αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής που αποτελεί πολύ συχνό πρόβλημα όσο αυξάνεται και η ηλικία. Στις περιπτώσεις που τα φάρμακα αποτυγχάνουν στην αντιμετώπισή της δοκιμάζεται η επεμβατική αντιμετώπιση με κατάλυση. Ο καθηγητής Βίας Μαρκίδης από το Λονδίνο θα αναπτύξει καινούργιες ενδείξεις θεραπείας σε δύσκολες υποομάδες ασθενών, με καινούργιες τεχνικές χαρτογράφησης και σύμμειξη μεθόδων όπως αξονική τομογραφία, υπέρηχο, μαγνητική τομογραφία, ηλεκτροανατομική χαρτογράφηση, καθώς και χρήση καθετήρων ελεγχόμενης δύναμης επαφής.

Στην οξεία φάση του εμφράγματος σε ποιο αγγείο και πως πρέπει να γίνεται αγγειοπλαστική; Στη φάση αυτή η Πανεπιστημιακή Κλινική της Πάτρας πρωτοστατεί στην ανάπτυξη και λειτουργία δικτύου για άμεση αγγειοπλαστική τις πρώτες ώρες του εμφράγματος. Θα αναλυθούν τα νεώτερα δεδομένα στο κατά πόσο πρέπει να διανοίγεται το ένοχο μόνο αγγείο ή όλες οι βλάβες. Επίσης θα συζητηθεί κατά πόσο χρησιμεύει σε αυτή τη φάση η αναρρόφηση του θρόμβου μέσα από το στεφανιαίο αγγείο. Ο σχηματισμός του θρόμβου είναι αυτός που ευθύνεται για την απόφραξη του αγγείου και είναι λογικό να θεωρεί κάποιος ότι αν τον αναρροφήσει-αφαιρέσει αυτόν τον θρόμβο μπορεί να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα. Όμως διεθνής μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα έδειξε μάλλον ουδέτερα αποτέλεσματα, τουλάχιστον όσον αφορά την εφαρμογή της μεθόδου αυτής ως μέθοδο ρουτίνας στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ποια φάρμακα πρέπει να δίνονται μετά από ένα οξύ επεισόδιο; Πότε πρέπει να τα σταματάμε; Ίσως ποτέ; Τι σχέση κόστους/οφέλους έχουν;

Μετά από ένα οξύ επεισόδιο οι ασθενείς λαμβάνουν μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή. Μεταξύ των φαρμάκων τα αντιαιμοπεταλιακά κατέχουν πρωτεύουσα θέση και είναι απαραίτητα για ένα χρόνο. Θα παρουσιασθούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου νεώτερα δεδομένα όπου η χρήση αυτών των φαρμάκων για μακρότερο χρονικό διάστημα, περίπου για 3 – 5 χρόνια, φαίνεται να ωφελεί σημαντικά από πλευράς ισχαιμίας αλλά με κάποια αύξηση των αιμορραγικών επιπλοκών. Θα γίνει ανάλυση της ισορροπίας μεταξύ αυτών των δυο καθώς επίσης και του οικονομικού κόστους που εμπεριέχει μακρά χρήση σε σχέση με το όφελος που παρέχουν. Για το θέμα θα μιλήσουν οι καθηγήτριες D. Gorog από το Λονδίνο και J. Siller-Matula από τη Βιέννη. Σήμερα υπάρχουν νεώτερης γενιάς ισχυρά αντιαιμοπεταλικά, η χορήγηση των οποίων έχει συμβάλει στην καλύτερη έκβαση των ασθενών αυτών.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει στρογγυλά τραπέζια, διαλέξεις, διαδραστικές συνεδρίες λήψης αποφάσεων-ανάλυσης περιστατικών και δορυφορικά συμπόσια. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 7 στρογγυλά τραπέζια, 9 διακεκριμένες διαλέξεις, 5 δορυφορικά συμπόσια/διαλέξεις και συνεδρία ανάλυσης ενδιαφερόντων περιστατικών με συμμετοχή του κοινού.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν καθηγητές Καρδιολογίας από το Λονδίνο (imperial College, Brompton Hospital) και τη Βιέννη (Medical University of Vienna).

Πηγή : isotimos.com

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας