23:46 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Θρίλερ...για γερά νεύρα

Θρίλερ...για γερά νεύρα

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση της εκλογής Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας καθώς τα πάντα είναι ανοικτά. Άλλοι βουλευτές δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν κι άλλοι εκφράζονται θετικά θέλοντας να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Το γεγονός ότι κυβέρνηση βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά από τον μαγικό αριθμό των «180», σύμφωνα με τις έως τώρα τοποθετήσεις της κρίσιμης μάζας των βουλευτών, οδηγεί αρκετούς σε υποθέσεις ότι την τελευταία στιγμή ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε κίνηση ματ προκειμένου να κερδίσει το παιχνίδι.

Βασικότερη υπόθεση που διακινείται εντόνως στους κοινοβουλευτικούς διαδρόμους και τα πολιτικά γραφεία είναι η πιθανή αλλαγή του υποψήφιου Προέδρου στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία.

«Κάποιοι διακινούν σενάρια περί αλλαγής προσώπου του υποψηφίου. Να ξέρουν όμως ότι δεν θα τους περάσει» τόνισε ο Α. Σαμαράς σε ομιλία του, σε εκδήλωση της ΕΣΕΕ, όπου παρουσιάστηκε η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2014.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός «ο Σταύρος Δήμας είναι ένας εξαιρετικός πολιτικός και μια σπουδαία υποψηφιότητα που θα την στηρίξουμε μέχρι τέλους»

Η ζυγαριά των ανεξάρτητων βουλευτών

koinovoulio

Πάντως, με τις έως τώρα τοποθετήσεις τα «κουκιά» δεν βγαίνουν. Οι βουλευτές που επιμένουν στην ανάγκη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και αποφυγής πρόωρων εκλογών ως καταστροφικές για την οικονομία της χώρας και επομένως θα μπορούσαν να ενταχθούν στην κατηγορία του «ΝΑΙ» είναι οι εξής επτά (7): Σπύρος Λυκούδης, Χρήστος Αηδόνης, Γιώργος Νταβρής, Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος και Γρηγόρης Ψαριανός, Κώστας Γιοβανόπουλος.

Στο «ΟΧΙ» φαίνεται να είναι οι εξής (5): Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Θεοδώρα Τζάκρη.

Πιθανόν «ΟΧΙ» (3): οι Πέτρος Τατσόπουλος, Μάρκος Μπόλαρης, Μίμης Ανδρουλάκης.

Πιθανόν «ΝΑΙ» (4): Βασίλης Καπερνάρος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Κατερίνα, Μάρκου, Βασίλης Οικονόμου.

Χωρίς «πρόσημο» εξακολουθεί να παραμένει η θέση των (5) Μίκας Ιατρίδη, Πάρι Μουτσινά, Βύρωνα Πολύδωρα και Στάθη Μπούκουρα, Γιώργος Κασαπίδης.

Πάντως, υπάρχει και μια άλλη πτυχή που δεν έχει αναλυθεί σε βάθος. Τι θα γίνει με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής; Οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν κανέναν. Αν όμως την τελευταία στιγμή αποφασίσουν να στηρίξουν τον κ. Δήμα;

Δεν ψηφίζουν πρόεδρο ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ

kouvelis-kammenos-660

Ο Πάνος Καμμένος, κατά την ομιλία του στην ΚΟ του κόμματός του έκανε λόγο για «ομολογία ήττας» από την κυβέρνηση, σχολιάζοντας την απόφασή της να προτείνει τον Σταύρο Δήμα. «Είναι ξεκάθαρο πια ότι η χώρα πάει σε εκλογές. Ο κ. Σαμαράς επέλεξε τον υπουργό της κυβέρνησης Παπαδήμου και αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Σταύρο Δήμα υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος είπε ακόμη ότι «οι βουλευτές δεν είναι μαξιλάρια», αλλά «αντιστέκονται στην προέκταση του βίου αυτής της κυβέρνησης», η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ «είναι μια κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα σε δυο νέα μνημόνια, ένα με το ΔΝΤ για μια ξεχωριστή γραμμή στήριξης, και μια ξεχωριστή συμφωνία με ΕΕ για την ίδια γραμμή στήριξης».

«Όχι» από την ΔΗΜΑΡ στον Πρόεδρο

Το θέμα της προεδρικής εκλογής βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΔΗΜΑΡ χθες το απόγευμα. Μετά την πεντάωρη συνεδρίαση, εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

«Τα μέλη των δυο οργάνων κατέληξαν ομόφωνα στη θέση να καταψηφιστεί η κυβερνητική πρόταση για την προεδρική εκλογή και στις τρεις ψηφοφορίες με το σκεπτικό ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να συμβάλλει στη συντήρηση πολιτικών που εγκλωβίζουν σε τέλμα την κοινωνία και την οικονομία».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ακόμη ότι η ΔΗΜΑΡ είναι και θα παραμείνει παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις με δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη την πολιτική και οργανωτική της αυτοτέλεια.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης εκτίμησε πως η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία προεδρικής εκλογής είναι στην πραγματικότητα μια κυβερνητική κίνηση για την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας