Κυβέρνηση με νέο…στιλ (φωτο – video)

Κυβέρνηση με νέο…στιλ (φωτο – video)

Εννέα υπουργοί, ανάμεσά τους οι πέντε του Πάνου Καμμένου, ορκίστηκαν πρώτοι με θρησκευτικό όρκο και ακολούθησαν οι υπόλοιποι που ορκίστηκαν από τον Κάρολο Παπούλια με πολιτικό όρκο.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα του Αλέξη Τσίπρα έχει 40 άτομα, 13 υπουργούς, 20 αναπληρωτές και 7 υφυπουργούς.

Τα τέσσερα νέα υπερυπουργεία είναι τα Οικονομίας, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παιδείας και Εσωτερικών.

Ανάμεσα στα 40 μέλη της νέας κυβέρνησης, είναι πέντε στελέχη των ΑΝΕΛ (μαζί με τον πρόεδρο του Κόμματος), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε και 14 εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.

Τα 14 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη

πανούσης

Συνολικά 14 είναι τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Πέντε από αυτά αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκια υπουργών, 7 αναπληρωτών υπουργών και δύο υφυπουργών.

Πρόκειται για τους:

Δημήτρη Μάρδα, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών,

Γιώργο Κατρούγκαλο, Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης,

Γιάννη Πανούση, Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,

Τασία Χριστοδουλοπούλου, Αναπληρώτρια Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής,

Αριστείδη Μπαλτά, Υπουργό Πολιτισμού και Παιδείας,

Νίκο Κοτζιά, Υπουργό Εξωτερικών,

Παναγιώτη Νικολούδη, Υπουργό Επικρατείας αρμόδιo για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Νίκο Παρασκευόπουλο, Υπουργό Δικαιοσύνης,

Αλέκο Φλαμπουράρη, Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου

Τέρενς Κουϊκ, Υφυπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου

Χρήστο Σπίρτζη, Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

Γιάννη Τσιρώνη, Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος.

Κώστα Φωτάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας και

Παναγιώτη Σγουρίδη, Υφυπoυργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα περίεργα της ορκωμοσίας

Δεν έλειψαν πάντως τα περίεργα κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης μετά την ορκωμοσία με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τη Θεανώ Φωτίου και τον Νίκο Τόσκα να υπογράφουν όρθιοι. Εντύπωση έκανε επίσης η κίνηση του Παναγιώτη Σγουρίδη να σηκώσει τον αντίχειρά του (σ.σ αυτό που οι βρετανοί αποκαλούν thumbs up), ενώ ο Τάσος Κουράκης εκ παραδρομής υπέγραψε στη θέση του Νίκου Ξυδάκη. Όσο για την Έλενα Κουντουρά υπέγραψε με το βλέμμα στραμμένο στους φωτορεπόρτερ.

Μία ώρα καθυστέρησε η έναρξη της ορκωμοσίας των μελών της νέας κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Η καθυστέρηση στην έναρξη της ορκωμοσίας του νέου υπουργικού συμβουλίου οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχαν αντιμετωπιστεί τα πρακτικά θέματα της ορκωμοσίας των μελών της νέας κυβέρνησης, δηλαδή ποιοι θα ορκίζονταν με πολιτικό όρκο και ποιοι με θρησκευτικό.

Όλοι οι υπουργοί προσερχόμενοι στο Προεδρικό Μέγαρο προέβησαν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε νωρίτερα: «Από σήμερα πιάνουμε δουλειά. Βασικός οδηγός μας το προεκλογικό μας πρόγραμμα».

Ο Νίκος Χουντής (αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών) προσερχόμενος στο Προεδρικό δήλωσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης «έρχεται ο Σουλτς, ο Ντάισελμπλουμ, όπως είπαμε δεν έρχεται η Τρόικα, μιλάμε απευθείας με τους διαπραγματευτές».

Νέος ενδυματολογικός κώδικας φαίνεται πως «θεσπίστηκε» άτυπα στο  Μέγαρο Μαξίμου αφού οι περισσότεροι υπουργοί που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ κατάργησαν τη… γραβάτα.

Αλέξης Τσίπρας,  Νίκος Παππάς και  Παναγιώτης Λαφαζάνης εμφανίστηκαν χωρίς  γραβάτα όπως και ο  Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος ωστόσο ήταν πιο… τολμηρός .

Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε φορώντας τζιν ένα ενδυματολογικό στυλ που είναι πιο κοντά στην ηλικία του.

 Αύριο το πρώτο υπουργικό

Στις 10:30 το πρωί της Τετάρτης, θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία.
Σχόλια