16:04 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

ΣΔΟΕ αλά...IRS

ΣΔΟΕ αλά...IRS

Στα πρότυπα του αμερικανικού τρόπου προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής και του οικονομικού Εγκλήματος αναμένεται να κινηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας μας. Το μοντέλο που μελετάται και περιλαμβάνεται στα 22 μέτρα-φωτιά που αποκάλυψε το ereportaz.gr προβλέπει την ενοποίηση όλων των ελεγκτικών αρχών που θα ενεργούν για την αντιμετώπιση του οικονομικού Εγκλήματος και την προληπτική πάταξη της.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό ο προληπτικός έλεγχος έχει φύγει από τα χέρια του ΣΔΟΕ και έχει πάει στην γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων! Το γεγονός αυτό φέρεται να λειτούργησε κατασταλτικά.

Όπως επεσήμανε  ο Θεόδωρος Φλωράτος, ειδικός σύμβουλος του ΣΔΟΕ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 989 και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Πέτρο Κουσουλό, «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να ενοποιηθούν για να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή». Όταν την 1/11/2013, ο προληπτικό έλεγχος «έφυγε» από το ΣΔΟΕ, εμείς διαμαρτυρηθήκαμε  και το ΣΔΟΕ έγινε μία γραφειοκρατική υπηρεσία». 

Ερωτηθείς ο κ. Θεοδώρου για το πως θα τα βάλουν οι ελεγκτές με τα συμφέροντα, έφερε ως παράδειγμα ένα πραγματικό γεγονός. «Πρώην διευθυντής του ΣΔΟΕ, είχε φάει πέντε σφαίρες, παραμονή Χριστουγέννων, Έχουν στείλει προκηρύξεις για εμάς. Αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι του ελέγχου. Σημασία έχει να είναι ψύχραιμος ο ελεγκτής». «Έλεγχος χωρίς αντιδράσεις συνήθως είναι λίγο δύσκολος», τόνισε. 

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης:

[mejsaudio src=”/wp-content/uploads/2015/02/floratos-berykios-02-02-15.mp3″]

Μέθοδοι του αμερικανικού…ΣΔΟΕ 

IRS-superJumbo

Οι ελεγκτές της Εφορίας θα χρησιμοποιούν νέου τύπου «τεκμήρια» για τον προσδιορισμό των πραγματικών εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, κατά τα πρότυπα του αμερικανικού IRS. Οι μέθοδοι αυτοί (έλεγχοι τραπεζικών υπολοίπων, ταμειακών διαθεσίμων κλπ) δεν περιορίζονται μόνο στη σύγκριση των δηλωθέντων εισοδημάτων με τις δαπάνες και την προσαύξηση της περιουσίας (έλεγχοι “πόθεν έσχες”) αλλά φτάνουν και στην διερεύνηση κάθε ροής χρημάτων της οποίας δεν δικαιολογείται από νόμιμη προέλευση. Ως αδικαιολόγητος πλουτισμός και φοροδιαφυγή ελέγχονται έτσι ακόμα και η χρήση ή κατάθεση μετρητών.

Με βάση τις νέες μεθόδους, οι φοροελεγκτές θα λαμβάνουν υπόψη τους, για κάθε φορολογούμενο που θα ελέγχουν, στοιχεία που αφορούν:

  • στις δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφώνων,
  • στις δαπάνες για την εξόφληση δόσεων δανείων και πιστωτικών καρτών,
  • στις δαπάνες για την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία,
  • στα έξοδα που πραγματοποιούνται, με την καταβολή μετρητών ή μέσω χρεωστικών καρτών, για την αποπληρωμή ασφαλιστικών συμβολαίων, διδάκτρων και νοσηλίων,
  • λοιπά έξοδα διαβίωσης, όπως δαπάνες για ταξίδια, επισκευή και συντήρηση ακινήτων, οχημάτων, σκαφών αναψυχής κ.λπ.
  • όλες τις δαπάνες για την απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων,
  • το ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες και τις λοιπές αποταμιεύσεις των φορολογουμένων.

 

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας