Τα πρώτα… μηνύματα Τσίπρα στην Ευρώπη

Τα πρώτα… μηνύματα Τσίπρα στην Ευρώπη

Μηνύματα προς την Ευρώπη έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία.

Ερωτηθείς αναφορικά με το ενδεχόμενο αντικατάστασης ή κατάργησης της εποπτείας της τρόικας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ώριμη και αναγκαία για την Ευρώπη εξέλιξη».

«Ώριμη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «γιατί από την περίοδο τη έρευνας από το Ευρώπιο Κοινοβούλιο σχεδόν άπαντες οι θεσμικοί παράγοντες έχουν παραδεχθεί ότι αυτός ο μηχανισμός δεν έχει τη δημοκρατική, θεσμική νομιμοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Αναγκαία», πρόσθεσε, «γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανάσες, βεβαίως από συνεννόηση, κοινά βήματα, συμφωνία στις βασικές μας αρχές, θεμελιακές μας δεσμεύσεις, δεν έχει όμως ανάγκη από περαιτέρω περιορισμό στην ανάσα την αναγκαία που πρέπει να πάρουν οι λαοί και οι οικονομίες για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη».

«Υπό αυτή την έννοια, αυτή η ώριμη και αναγκαία εξέλιξη, στον βαθμό που θα επιβεβαιωθεί θα είναι μια πολύ καλή αρχή, ένα σημαντικό, θεσμικό βήμα για όλη την Ευρώπη», σημείωσε.

Αναφορικά με τις διαβουλεύσεις της νέα κυβέρνησης στην Ε.Ε. ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μία νέα φάση διαπραγμάτευσης με τους εταίρους», η οποία γίνεται με όρους ισοτιμίας μεσα στο ευρωπαικό πλαίσιο.

«Η ευτυχής κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι επωφελής όχι μόνο για τον ελληνικό και κυπριακό λαό, θα είναι επωφελής για όλους τους λαους της Ευρώπης», δήλωσε.

Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει θέμα δανείου από την Ρωσία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή τη στιγμή ο πρωταρχικός στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.

Συμπλήρωσε, όμως, ότι Ελλάδα και Λευκωσία επιθυμούν να παίξουν ρόλο γέφυρας ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρωσίας.

Ακόμη, τόνισε πως παρά την οικονομική κρίση, η οποία εχει επιβαρύνει Έλληνες και Κυπρίους με θυσίες άδικες, οι δύο χώρες παραμένουν δύο σημαντικοί πυλώνες σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχη.

«Μας δένει η λαμπρή κοινή μας ιστορία και ένα ελπιδοφόρο μέλλον, ένα κοινό μέλλον ευρωπαϊκό και μεσογειακό με πολύ σημαντικές δυνατότητες», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το Κυπριακό αποτελεί τη Λυδία λίθο τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η έλευση του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός»», τόνισε, «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις διμερείς συνομιλίες».

 

Αναστασιάδης: Επαναβεβαιώθηκε ο στόχος για επίλυση του Κυπριακού

Την ικανοποίησή του για την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη Λευκωσία, εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Απευθυνόμενος στον Ελληνα  πρωθυπουργό, ανέφερε οτι η επίσκεψή του, αποδεικνύει το γνωστό και ειλικρινές ενδιαφέρον και την διαχρονική στήριξη της Ελλάδας, προς τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι προηγήθηκε ειλικρινής διάλογος, μέσα απο τον οποίο επαναβεβαιώθηκε ο στόχος για λύση του Κυπριακού.

«Συμφωνήσαμε σε συντονισμό προσπαθειων για αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ΑΟΖ για να επαναρχίσει ουσιαστικός διάλογος που θα δημιουργεί προοπτικές».

Παράλληλα επανέλαβε προς τους τουρκοκυπρίους ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν σε όλους και τα έσοδα θα είναι προς όφελος του συνόλου των μόνιμων κατοίκων της Κύπρου.
Σχόλια