Σόιμπλε: Δεν θα καταργηθεί η τρόικα… δεν δεχόμαστε μονομερείς ενέργειες

Σόιμπλε: Δεν θα καταργηθεί η τρόικα… δεν δεχόμαστε μονομερείς ενέργειες

Το Βερολίνο δεν θα δεχθεί μονομερείς ενέργειες στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσέθεσε ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Βαρουφάκη και προειδοποίησε ότι με τις τελευταίες εξελίξεις, πλήττεται η στήριξη των Γερμανών προς την Ευρώπη.

«Θέλουμε να συνεχίσει η Ελλάδα σε αυτό τον επιτυχημένο δρόμο για το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων, αλλά δεν θα δεχθούμε μονομερείς αλλαγές στο πρόγραμμα» δήλωσε στο Reuters Euro Zone Summit.

Συμπλήρωσε πως δεν τίθεται θέμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος και τόνισε πως βλέπει κίνδυνο φθοράς της στήριξης για Ευρώπη και Ευρωζώνη στην Γερμανία δεδομένης της αναταραχής στην Ελλάδα, αλλά και της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεν θα καταργηθεί η Τρόικα 

Ο κ. Σόιμπλε διαμήνυσε επίσης πως δεν μπορεί να αλλάξει η συμμετοχή του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα και δήλωσε πως είναι σαφές ότι οι αγορές δεν βλέπουν επιστροφή της ευρωζώνης στην κρίση χρέους.

Γερμανικό στοπ στις συζητήσεις για την κατάργηση της Τρόικα ήρθε από το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας με την εκπρόσωπο του Σόιμπλε, Μαριάνε Κοττέ να υποστηρίζει πως η Τρόικα στην Ελλάδα είναι απαραίτητη για την επιτήρηση του προγράμματος και να απορρίπτει την κατάργησή της.

Μάλιστα η ίδια ξεκαθάρισε πως η γερμανική κυβέρνηση δεν αλλάζει στάση στο θέμα της Τρόικα καθώς ο ρόλος της δεν είναι μόνο η επιτήρηση του προγράμματος αλλά και η προετοιμασία του εδάφους για πολιτικές αποφάσεις. Η κ. Κοττέ επεσήμανε ότι το πλαίσιο που ισχύει αυτή τη στιγμή έχει και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων η κυρία Κοτέ ανέφερε πως οι έλεγχοι της Τρόικα είχαν συμφωνηθεί νόμιμα με την Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της χώρας και πρόσθεσε πως «οι σχετικές συμφωνίες έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα»

 
Σχόλια