15:04 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Φάκελος bullying: Ο Βαγγέλης της διπλανής πόρτας

Φάκελος bullying: Ο Βαγγέλης της διπλανής πόρτας

Τον ασκό του Αιόλου, για τις υποθέσεις bullying άνοιξε η υπόθεση Γιακουμάκη, που συγκλόνισε το πανελλήνιο τους τελευταίους μήνες. Η υπόθεση αυτή έβγαλε στην επιφάνεια ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τις σχολικές και γενικότερα εκπαιδευτικές κοινότητες. Αυτό που επισημάνθηκε επίσης με την περίπτωση Γιακουμάκη, είναι ένα μεγάλο νομικό κενό που υπάρχει και που πάει να καλυφθεί με ειδική διάταξη. Συγκεκριμένα, σε αυτοτελή διάταξη, που προώθησε το αρμόδιο υπουργείο, θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών όποιος διαπράττει bullying (εκτός κι αν η πράξη τιμωρείται με βαρύτερη ποινή), Ο γνωστός κι από την υπόθεση Άλεξ, ψυχίατρος , Δημήτρης Σούρας, σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο ereportaz αποκάλυψε απίστευτα περιστατικά ενδοσχολικής βίας που συνέβησαν σε σχολεία της Αθήνας. 

Τα περιστατικά της… ντροπής

Συμβαίνουν σε σχολεία της Αθήνας, περιστατικά bullying και μάλιστα σε ακραίες μορφές;

·         Σε πρόγραμμα που κάνω δωρεάν παρακολούθησης σε ιδιωτικό τομέα, που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχω διαπιστώσει, έχω μάθει απίστευτα περιστατικά ενδοσχολικής βίας σε σχολεία της Αθήνας. Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που όχι μόνο έχουν πέσει θύματα bullying αλλά και σε ακραίες μορφές. Υπήρξε περιστατικό με κοριτσάκι 14 ετών, στη δευτέρα γυμνασίου που το έδερναν ανελέητα για ένα εξάμηνο και παρενέβησαν γονείς, αστυνομία, καθηγητές για να σταματήσει να συμβαίνει αυτό.

·         Παιδί που πέρασε ένα πρόβλημα νευρολογικής φύσης και όχι ψυχιατρικής , του έγραφαν οι συμμαθητές του πίσω από το μπουφάν του διάφορες βωμολοχίες. Δηλαδή βία στο παιδί αλλά κατέστρεφαν και τα ρούχα του. Μέχρι που το παιδί αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο.

·         Το χειρότερο περιστατικό, ένα παιδάκι κοντό κι αδύνατο από πάρα πολύ καλή και πλούσια οικογένεια το πήγαιναν τρεις συμμαθητές του στις τουαλέτες κατέβαζαν τα εσώρουχά τους  και έβαζαν τον μικρό να τους πιάνει τα γεννητικά τους όργανα.  Μάλιστα μιλάμε για παιδί πρώτης γυμνασίου. Όλα αυτά τα περιστατικά έγιναν σε σχολεία της Αθήνας.

·         Άλλο ένα περιστατικό σε ιδιωτικό σχολείο αυτή τη φορά είναι αυτό που συνέβη σε μία μαθήτρια από τους συμμαθητές της. Έφτιαξαν ένα ψεύτικο προφίλ σε μέσα κοινωνικά δικτύωσης και ανέβαζαν φωτογραφίες μετά από κολάζ και σχόλια. Με τη βοήθεια της αστυνομία κάποια στιγμή κατέβηκε το ψεύτικο προφίλ.

Συντέλεσε η κρίση ή διογκώθηκαν τα περιστατικά τα τελευταία χρόνια

Στην Ελλάδα τα πάντα γίνονται μετά …τα πάντα φτάνουν στη δημοσιότητα μετά. Κανείς δεν τολμάει να συζητήσει. Ένα φοβερό περιστατικό  bullying ήταν η ιστορία του Άλεξ στη Βέροια. Ψάχναμε το σώμα του Άλεξ και «ξεχάσαμε» ότι σκοτώθηκε μετά από bullying. Τέτοια περιστατικά συνέβαιναν πάντα.

 Τέσσερις περιπτώσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

o-giakoumakis-facebook

Τραγική κατάληξη είχε η υπόθεση του εξαφανισμένου 20χρονου φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, Η υπόθεση καθήλωσε όλη την Ελλάδα από την πρώτη στιγμή αφού σχετιζόταν με ανησυχητικά κοινωνικά φαινόμενα όπως το bullying.

Ο 20χρονος φοιτητής από το Ρέθυμνο είχε εξαφανιστεί από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων το μεσημέρι της Παρασκευής, 6 Φεβρουαρίου. Η ξαφνική εξαφάνιση του νεαρού Κρητικού, είχε φέρει στην επιφάνεια για ακόμη μία φορά το ζήτημα του bullying, ενώ πολλοί έκαναν λόγο για κακοποίηση του από συμφοιτητές του στη σχολή.

Μία από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις

alex-dolofonia-570-511x600

Μια από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις στην μεταπολεμική Ελλάδα. Η υπόθεση Άλεξ. Το παιδάκι που ήρθε από την Ρωσία με τη μάνα του στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή, εξαφανίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2006 υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Υπάλληλος φροντιστηρίου αποκάλυψε ότι το βράδυ που χάθηκε ο Άλεξ,  η παιδική συμμορία τον είχε ενοχλήσει και απειλήσει. Είχε δηλαδή βρεθεί την ώρα που περπατούσε ο Άλεξ στο δρόμο του. Μετά από χρονικό διάστημα έσπασε η…ομερτά  και αποκάλυψαν όλα όσα συνέβησαν τη νύχτα που ο Άλεξ έχασε τη ζωή του.

Πυροβόλησε και μετά πυροβολήθηκε

170315114013_3282

Ακόμη ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του γιατί ένιωθε ότι δεν τον αποδέχονταν, ενώ αρχικά προσπάθησε να σκορπίσει τον θάνατο και να βάψει μια σχολή με αίμα. Ο 19χρονος Δημήτρης Πατμανίδης στις 10 Απριλίου του 2009 μπούκαρε στη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ στον Ρέντη όπου φοιτούσε, και άρχισε να πυροβολεί με μια καραμπίνα. Κατάφερε να τραυματίσει έναν 18χρονο συμμαθητή του και δύο εργάτες. Στην συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε για να πεθάνει αργά και βασανιστικά μετά από δύο ώρες. «Δεν αντέχω να με απαξιώνουν άλλο και να μη μου δίνουν σημασία. Θα τους πάρω ό,τι πολυτιμότερο έχουν. Είμαι εγωιστής. Δεν αντέχω άλλο το φτύσιμο», έγραφε στο σημείωμα που άφησε.

Τον άφησαν να αιωρείται στη μπασκέτα

550_334_388170

Απίστευτο περιστατικό με εννιάχρονο μαθητή συνέβη στο χωριό Πλαγιά του Πλωμαρίου. Το εννιάχρονο παιδί έπαιζε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος στο σχολείο του με άλλους μαθητές μπάσκετ. Κάποια στιγμή τα παιδιά θέλησαν να κάνουν ένα αστείο με τον συμμαθητή τους κι έτσι τον σήκωσαν με τα χέρια για να καρφώσει στο στεφάνι της μπασκέτας τη μπάλα. Τα παιδιά τον άφησαν να αιωρείται από το στεφάνι της μπασκέτας και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του εννιάχρονου μαθητή να τον κατεβάσουν, τον άφησαν εκεί με αποτέλεσμα όταν οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν να αφήσει το στεφάνι και να σωριαστεί στο τσιμεντένιο παρκέ του γηπέδου. Ο μικρός μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε κάταγμα στο αριστερό του χέρι.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας