Αντικαθιστούν πρόωρα τον Αμερικανό πρέσβη

Αντικαθιστούν πρόωρα τον Αμερικανό πρέσβη

Πρόωρα ολοκληρώνεται η θητεία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, ο οποίος αποχωρεί τον επόμενο μήνα. Αιτία η δυσαρέσκεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή». Συγκεκριμένα, θεωρήθηκε ότι ο κ. Πιρς δεν παρείχε επαρκή ενημέρωση για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Αθήνα.

13246016-1

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας λόγος που ο Αμερικανός πρέσβης ολοκληρώνει τη θητεία του ένα χρόνο νωρίτερα είναι η μη έγκαιρη ειδοποίηση της Ουάσιγκτον για το νομοσχέδιο που προβλέπει την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

Κορυφαίος Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε σε Αμερικανό ομόλογό του πως «αν μας είχατε γνωστοποιήσει έγκαιρα την τόσο έντονη δυσαρέσκειά σας, θα είχαμε χειρισθεί αλλιώς το ζήτημα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη βρεθεί ο αντικαταστάτης του Ντέιβιντ Πιρς.

Τα παιχνίδια με τον αγωγό 

260613192513_3370

Λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για το θέμα του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, οι ΗΠΑ εκδήλωσαν εμπράκτως την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να έρθει σε συμφωνία με την Μόσχα για επέκταση του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και μέσα από την ελληνική επικράτεια.

Στη σχετική ανακοίνωση από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, επισημαίνεται ότι πιθανή ελληνική συμμετοχή στο ρωσικό σχέδιο θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο, και προειδοποιεί ότι το σχέδιο μπορεί να απασχολήσει τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ, που ενδέχεται να εξετάσουν την μονοπωλιακή ενεργειακή σχέση της Ρωσίας με χώρες όπως η Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Amos Hochstein, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ και συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα του υπουργείου Εξωτερικών, πραγματοποίησε επίσκεψη – αστραπή στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά.

Στις συναντήσεις του, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, θέλησε να υπογραμμίσει την γεωστρατηγική σημασία του νοτίου διαδρόμου (southern corridor που περιλαμβάνει τον αγωγό TAP) για την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, ο Hochstein σημείωσε ότι ο Turkish Stream δεν υφίσταται, για τον σχεδιαζόμενο ρωσοτουρκικό αγωγό που ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να διέλθει και από ελληνικό έδαφος μέσω του σχεδίου Greek Stream.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι με το νέο project που ετοιμάζει η Μόσχα οι Ρώσοι θέλουν να αντικαταστήσουν τον αγωγό South Stream. Διπλωμάτες των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμούν ότι μόνο για να αποκτήσουν τα τεχνικά και άλλα στοιχεία που θα τους επιτρέψουν να προχωρήσουν το σχέδιο Turkish Stream οι Ρώσοι χρειάζονται ακόμη ένα χρόνο, και τονίζουν ότι οι δύο συγκεκριμένοι αγωγοί φυσικού αερίου είναι σε προκαταρκτικό στάδιο.

Τέλος, επιχειρηματολογώντας υπέρ του νοτίου διαδρόμου που περιλαμβάνει τους αγωγούς TAP και IGΒ, και θέλοντας να τον αντιπαραβάλει με τον ρωσικής εμπνεύσεως Turkish Stream, ο κ. Hochstein είπε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο υπαρκτό και πραγματικό που θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, νέες υποδομές και επιπλέον έσοδα.

«Ρήγμα» με τον Ξηρό

savas_xiros

Σκληρό τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση,  πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου που φωτογράφιζε τον Σάββα Ξηρό και θα του επιτρέψει να εκτίσει «κατ’ οίκον» το υπόλοιπο της ποινής του, απέστειλε με δήλωσή του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς.

Μαλιστα, ο διπλωματικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα ερωτηθείς αν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απελευθερωθεί ο Σάββας Ξηρός θα μπορούσε να επηρεάσει την στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης απάντησε: «Ευχόμαστε στην Ελλάδα τα πράγματα να πάνε καλά. Θέλουμε η Ελλάδα να ξεπεράσει τα προβλήματα και να εξέλθει από την κρίση δυνατότερη και σταθερή. Δεν μπορούμε απλώς να αγνοήσουμε θέματα σαν αυτό και δεν μπορεί κάποιος να περιμένει ότι θα τα αγνοήσουμε» συνδέοντας εμμέσως την απόφαση για απελευθέρωση του καταδικασθέντος για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη με την στάση της Ουάσιγκτον έναντι της Αθήνας στα θέματα της οικονομίας.

«Επαναλαμβάνω το συμπέρασμα, οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και άλλοι εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα πρέπει να εκτίσουν τις ποινές τους όπως έχει αποφασιστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη» τόνισε ο κ. Πιρς και προειδοποίησε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: «Αν ο Σάββας Ξηρός -ή κάποιος άλλος με το αίμα Αμερικανών διπλωματών και των μελών της αποστολής των ΗΠΑ στα χέρια του- φύγει από τη φυλακή, τότε θα πρόκειται για ξεκάθαρα μία μη φιλική πράξη».

 


Σχόλια