12:30 Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Η αποκάλυψη Ρωμανιά για τις συντάξεις

Η αποκάλυψη Ρωμανιά για τις συντάξεις

Το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δανειστές, όπως αποκάλυψε ο Γιώργος Ρωμανιάς.

Το ζήτημα αυτό το προέβαλαν σθεναρά οι δανειστές στις τελευταίες συνεδριάσεις του Brussels Group, σύμφωνα με τον γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σύμφωνα με τον οποίο οι Θεσμοί ζητούν να αυξηθούν τα όρια ηλικίας για όλους και για εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2012, στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη.

Η αντιπρόταση της κυβέρνησης είναι η αύξηση αυτή να ισχύσει από το 2015 και έπειτα, ώστε να μην θιγούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, όπως είπε ο κ. Ρωμανιάς.

«Η δική μας κόκκινη γραμμή ήταν ότι δεν θέλουμε να ανατραπούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Λέμε λοιπόν να το κουβεντιάσουμε, να δεχτούμε να ανεβάσουμε τα όρια αλλά να τα ανεβάσουμε με τέτοιο τρόπο που να μην θιγούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», τόνισε, μιλώντας στο Mega.

«Μπορούμε να το δεχτούμε να ισχύσει από το 2025 και πέρα. Για όσους θεμελιωμένο συνταξιοδοτικά δικαίωμα θα έχουν μπροστά τους 10 χρόνια για να φύγουν και να μην θιγούν από την αύξηση των ορίων», πρόσθεσε ο κ. Ρωμανιάς.

Σχετικά με την επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και για τις κύριες συντάξεις, απάντησε ότι φαίνεται πως το θέμα αυτό «που το είχαν προβάλει πριν από 10 ημέρες γραπτώς οι δανειστές έχει υποχωρήσει, καθώς δεν έχουν ξανακάνει κουβέντα πάνω σε αυτό». Παρόλα αυτά, οι Θεσμοί επιμένουν για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές. «Επιμένουν, αλλά επιμένουμε κι εμείς ότι θα την καταργήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και πρόσθεσε:

«Στην τελευταία συζήτηση που έγινε στις Βρυξέλλες προχθές άφησαν ένα περιθώριο, κάνανε ένα είδος υποχώρησης, όχι οριστικής όμως, με την έννοια δηλαδή να δούμε αν βρεθεί κάτι ανάλογο που να καλύψει τα 326 εκατομμύρια που θα στοιχίσει για το 2015 η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές… Επί του παρόντος είναι πάνω στο τραπέζι».

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας