G7: Όλοι εναντίον μας – «Ο χρόνος σας…τελειώνει»

G7: Όλοι εναντίον μας – «Ο χρόνος σας…τελειώνει»

«Η Ελλάδα θέλω να παραμείνει στη ζωή του ευρώ, αλλά όλα εξαρτώνται από το εάν η χώρα θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε σε νέες δηλώσεις η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Αναφερόμενη στο θέμα της Ελλάδας σχολίασε χαρακτηριστικά ότι δεν απομένει πολύς χρόνος. Κάθε μέρα μετρά, τονίζει η κυρία Μέρκελ αναφερόμενη στις συνομιλίες με την Ελλάδα. Η καγκελάριος της Γερμανίας επαναλαμβάνει ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης, όμως η αλληλεγγύη της ΕΕ και του ΔΝΤ εξαρτάται από το εάν η Ελλάδα εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα και η Lehman Brothers είναι δυο τελείως διαφορετικά θέματα», υποστήριξε την ίδια ώρα η καγκελάριος μιλώντας στη συνέντευξη τύπου των G7 και απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Nach der Hamburg-Wahl - CDU«Συζητήσαμε για την Ελλάδα, όχι πολύ, αλλά το θέμα τέθηκε στην ατζέντα για την παγκόσμια οικονομία. Χώρες εκτός της ΕΕ ήθελαν να μάθουν ποιες είναι οι εξελίξεις» διευκρίνισε η κυρία Μέρκελ. Υπάρχει σημαντική πρόοδος αλλά δεν υπάρχει πολύ χρόνος. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά. Θα συζητήσουμε με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη», τόνισε.

«Ο χρόνος τελειώνει, κάθε ημέρα μετράει», υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση και για το αν φοβάται το ενδεχόμενο ελληνική χρεοκοπίας, απάντησε ότι «όσοι ήταν στο τραπέζι θέλουν να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Υπάρχουν όμως δυο ακόμα θεσμοί και υπάρχουν και κανόνες».

Όπως είπε «σκληρό» ήταν και το πρόγραμμα της Πορτογαλίας που τώρα το έχει ολοκληρώσει, ενώ σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη είχαν και τα προγράμματα σε Ισπανία και Ιρλανδία.

«Τα προγράμματα της τρόικας είχαν επιτυχία σε άλλες χώρες», σημείωσε η καγκελάριος. «Ακόμα και Κύπριοι πολιτικοί λένε ότι το πρόγραμμα έχει βοηθήσει την οικονομία τους».

Μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, υπονοεί όμως ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να μην είναι καθοριστική.

Ολάντ: Τέλος Ιουνίου η τελευταία προθεσμία για την Ελλάδα

10.4.2014_olant

Η Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας από την Βαρσοβία όπου βρίσκεται για τις εργασίες της Συνόδου των ηγετών της G7, o πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.  Η Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο, εφόσον η κατάσταση δεν ξεκαθαριστεί σύντομα, ήταν το σχόλιο του Γάλλου προέδρου, όταν ρωτήθηκε σχετικά, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος γενικά στα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο των G7 (κυρίως την κατάσταση στην Ουκρανία και τις σχέσεις με τη Ρωσία), πρόσθεσε πως υπάρχουν γεωπολιτικοί παράγοντες που απειλούν την ανάπτυξη της Ευρώπης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ολάντ σημείωσε ακόμα πως πρέπει τις επόμενες ώρες ή ημέρες να σημειωθεί πρόοδος στις τεχνικές συζητήσεις για την Ελλάδα.

Όπως τόνισε, το τέλος Ιουνίου είναι η τελευταία δυνατή διορία για την Ελλάδα.

Παρέμβαση Ομπάμα 

ipa-pura-twn-mme-gia-tin-apousia-ompama-ap-to-parisi.w_hr

Στο θέμα της Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της Συνόδου των G7.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως «όλες οι χώρες της G7 έχουν θέσει στόχους μέχρι και το 2020 και θα πρέπει να ενθαρρύνουν και τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο».

«Η Αθήνα να αντιμετωπίσει σοβαρά το ζήτημα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία» τόνισε ο Ομπάμα, ενώ υποστήριξε πως υπάρχει η αίσθηση του «επείγοντος» για την Ελλάδα.

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε πως οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν κάποιες δύσκολες πολιτικές επιλογές.

«Και οι δύο πλευρές -και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι δανειστές- πρέπει να επιδείξουν ευελιξία για την επίτευξη της συμφωνίας, όλοι εργάζονται σκληρά για αυτή την κατάληξη» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος ο οποίος θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, σε μια ισχυρή, σταθερή, αναπτυσσόμενη Ευρωζώνη», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Το Μαξίμου απαντά στις πιέσεις από ΗΠΑ, Γερμανία & ΓαλλίαΣχόλια