14:22 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Νέο σοκ με τη μικρή Ραφαέλα: «Έκαναν το παιδί μου πειραματόζωο» (φωτό-έγγραφα)

Νέο σοκ με τη μικρή Ραφαέλα: «Έκαναν το παιδί μου πειραματόζωο» (φωτό-έγγραφα)

Του Βαγγέλη Τριάντη

Τον ασκό του Αιόλου για το τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στα νοσοκομεία δείχνει να ανοίγει η καταγγελία πραγματική «φωτιά» που κάνει η μητέρα της μικρής Ραφαέλας η οποία πριν από λίγες ημέρες είχε καταφέρει να συγκινήσει το πανελλήνιο με τις θερμές ευχαριστίες της προς τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή, όταν τον είχε συναντήσει στη Θεσσαλονίκη.«Έκαναν το παιδί μου πειραματόζωο» φωνάζει τώρα κυριολεκτικά απεγνωσμένη η Αντιγόνη Γάτου, φέρνοντας στην επιφάνεια όλα τα βρόμικα παιχνίδια που παίζονται μεταξύ φαρμακευτικών εταιριών και ιατρών και οι οποίες, μεταξύ άλλων, έχουν να κάνουν και με δοκιμές σκευασμάτων επάνω στους ασθενείς που γίνονται κατά παρέκκλιση οποιουδήποτε πρωτοκόλλου.

 8selido_Tritis_2.inddΤο περιστατικό συνέβη στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. Η Ραφαέλα νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου έπειτα από τροχαίο ατύχημα που είχε η μητέρα της. Τότε, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, οι γιατροί είπαν στους γονείς της πως για το πρόβλημα του παιδιού τους πρέπει να προχωρήσουν σε θεραπεία με ένα συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα.

«Όλα έγιναν μέσα πέντε λεπτά. Ήρθαν και μας είπαν ότι το παιδί έχει σηψαιμία και ότι πρέπει να του χορηγήσουμε ένα ευρέως φάσματος φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερους ανθρώπους» καταγγέλλει η μητέρα της μικρής, προσθέτοντας ότι,  τόσο η ίδια και ο σύζυγός της συμφώνησαν και υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα που τους δόθηκαν.

Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν στη συνέχεια, τα έγγραφα που είχαν υπογράψει αφορούσαν τη διενέργεια «παιδιατρικής μελέτης» σε παιδιά κάτω των 10 ετών, κάτι από το οποίο, ούτε λίγο-ούτε πολύ, προέκυπτε πως δεν επρόκειτο παρά για ένα κοινό πείραμα, από αυτά που συνηθίζουν να κάνουν οι φαρμακευτικές, αφού πρώτα ωστόσο έχουν ενημερώσει πλήρως τον ασθενή και ειδικά για κάθε πιθανή παρενέργεια που αυτός μπορεί να έχει, και πάντοτε τηρώντας ευλαβικά όλα τα σχετικά διεθνή πρωτόκολλα που υπάρχουν γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα που δημοσιεύει σήμερα το ereportaz , η “παιδιατρική μελέτη”, διενεργήθηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου με χορηγό συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρία. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα οτι στην 15η σελίδα της μελέτης, αναφέρεται πως “ο γιατρός της μελέτης ή το νοσοκομείο το οποίο εργάζεται θα αποζημιωθεί από το χορηγό της μελέτης για τη συμμετοχή του/της σε αυτή τη μελέτη”. Κοινώς οτι το “πείραμα” είναι πληρωτέο!

Συγκατάθεση άνευ ενημέρωσης

Őɓʅ؇ ԏՠՐϕуϕ ՃʼnS Ё́ÉٔǠʏՑϕ̐ˇ ӔϠɐЏʑTʼnϠ͏ӏʏ̅ɏ - Ǡ짴ݱᠴ粠1,5 ݴﵲ ѡᲬ mÜ 嵷ᱟ

Η μητέρα της μικρής Ραφαέλας καταγγέλει οτι κανείς από το νοσοκομείο δεν την ενημέρωσε οτι πρόκειται για μελέτη. “Ούτε μάς δόθηκε ο χρόνος για να μελετήσουμε το έγγραφο. Μάς έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό”, λέει επισημαίνοντας οτι στη συνέχεια το νοσοκομείο αρνήθηκε να τους χορηγήσει αντίγραφα των εγγράφων που υπέγραψαν.

Όμως, για να δώσουν τη συγκατάθεσή τους οι γονείς απαιτείται μία συγκεκριμένη διαδικασία. Στη 19η σελίδα της συγκεκριμένης μελέτης αναφέρεται χαρακτηριστικά:

“Πριν από την έναρξη της μελέτης μία επιτροπή επιστημόνων και άλλων ενδιαφερόμενων ανθρώπων γνωστοί ως και το ΔΣ του νοσοκομείου ή η Επιτροπή Δεοντολογίας εξέτασαν τη μελέτη για να διασφαλίσουν την καταλληλότητά της και την ασφάλεια όλων των ασθενών που ενδέχεται να συμμετάσχουν σε αυτήν. Εάν έχετε απορίες σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού σας στη μελέτη παρακαλώ πολύ επικοινωνήστε μαζί μας”.

Στη συνέχεια το ίδιο έγγραφο παρουσιάζει αναλυτικά τον τροπο με τον οποίο πρέπει να ενημερωθούν οι γονείς. Αναφέρει:

“Συγκατάθεση:

– Διαβάσατε ή σας διάβασαν το παρόν έντυπο ενημέρωσης κατόπιν ενημέρωσης. Αυτό το έγγραφο περιγράφει το σκοπό και τη φύση της παρούσας μελέτης.

– Σας δόθηκε αρκετός χρόνος για να μελετήσετε αυτές τις πληροφορίες.

– Σας δόθηκε ευκαιρία να υποβάλετε ερωτήσεις

– Λάβατε ερωτήσεις στις ερωτήσεις σας που σας ικανοποίησαν

– Θα σας δοθεί αντίγραφο αυτού του υπογεγραμμένου Έντυπου Συγκατάθεσης κατόπιν ενημέρωσης για το αρχείο σας”.

Ωστόσο όπως καταγγέλλει η κα Γάτου, τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη. Κανείς δεν είπε στην ίδια και το σύζυγό της ότι πρόκειται για “μελέτη”, ενώ ουδέποτε δόθηκε αρκετός χρόνος ώστε να διαβάσουν το 21σελιδο έντυπο της μελέτης και να υποβάλλουν ερωτήσεις.

“Όταν ζητήσαμε αντίγραφα μάς είπαν ότι δεν υπάρχουν και βγάλαμε τις 21 σελίδες της μελέτης φωτογραφίες με τα κινητά μας”, υπογραμμίζει και προαναγγέλλει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

“Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη για όλα όσα είδα και έζησα αυτούς τους οκτώ μήνες. Αυτό που πέρασα εγώ να μην το περάσει άλλη μάνα”, καταλήγει.

Οκτώ μήνες αντιμέτωπη με τη γραφειοκρατία

tw4tetgr_1Η περιπέτεια της μικρης Ραφαέλας και της οικογένειας της ξεκίνησε πριν από οκτώ μήνες περίπου. Ήταν στα τέλη του Οκτώβρη του 2014 όταν κατά τη διάρκεια τροχαίου ατυχήματος τραυματίστηκε σοβαρά το κοριτσάκι το οποιο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και αιμάτωμα στο κεφάλι. Η κατάσταση ήταν τέτοια που οι γιατροί αναγκάστηκαν να υποβάλλουν τη μικρή Ραφαέλα σε κρανιοεκτομή. Στην συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου και υπεβλήθη σε διαδοχικές χειρουργικές επεμβάσεις. Μέχρι και σήμερα η 1,5 ετών Ραφαέλα παραμένει νοσηλευόμενη στην εντατική μονάδα θεραπείας του Ιπποκράτειου νοσοκομείου. Μία μονάδα, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι αφορά τη νοσηλεία ενηλίκων και όχι ανηλίκων.

Η κα Γάτου καταγγέλλει μία σειρά από γραφειοκρατικά κωλύματα τα οποία λίγο έλειψαν να στοιχίσουν τη ζωή στο παιδί της. Οι γιατροί έκριναν στα τέλη Μαρτίου ότι η μικρή Ραφαέλα πρέπει να μεταφερθεί στο εξωτερικό. Όμως, μία λάθος ιατρική γνωμάτευση, όπως τονίζει η μητέρα της εμπόδισε τη μεταφορά της στο εξωτερικό. Η καθυστέρηση και οι εκκλήσεις της κας Γάτου προκάλεσαν και την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Τα προβλήματα όμως δεν σταμάτησαν. Στη συνέχεια υπήρξε πρόβλημα με τον τύπο του αεροσκάφους που θα μετέφερε την μικρή Ραφαέλα, το οποίο δεν πληρούσε τις προδιαγραφές για τη μεταφορά ενός βρέφους που έχει υποστεί κρανιοεκτομή.

Τελικά το εμπόδιο όμως ξεπεράστηκε καθώς η όλη κινητοποίηση από την πλευρά της μητέρας είχε σαν αποτέλεσμα να ευαισθητοποιηθεί η ομογένεια της Γερμανίας και να σταλεί ειδικό αεροσκάφος. Νέα προβλήματα όμως παρουσιάστηκαν καθώς δεν υπήρχε η έγκριση του “Ανώτατου Υγιεινομικού Συμβουλίου” η οποια τελικά δόθηκε χάρη στην παρέμβαση του κ. Κουρουμπλή.

Πλέον, μετα απο οκτώ μηνες μήνες η μικρή Ραφαέλα είναι έτοιμη να μεταφερθεί στη Γερμανία. Η μητέρα της ευχαριστεί από καρδιάς όσους τη βοήθησαν να πραγματοποιηθεί το “ταξίδι ζωής” αλλά καταγγέλλει τις συμπεριφορές των γιατρών.

“Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς” σημειώνει και υπογραμμίζει: “Εάν δεν είχα αντιδράσει ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κ. Κουρουμπλής τίποτα δεν θα χε γίνει. Θα το χα χάσει το παιδί μου”.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο της εφημερίδας Εspresso – POINT SYSTEM ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΕΝΘΕΤΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας