20:08 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Ρωμανιάς: Μας ζητούν ισοδύναμα για την απόφαση του ΣτΕ

Ρωμανιάς: Μας ζητούν ισοδύναμα για την απόφαση του ΣτΕ

Ισοδύναμα ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αλλά και της απόφασης του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις.

Αυτό τόνισε μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα Mega» ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Ρωμανιάς, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες.

«Όλη η προσπάθεια η ελληνική ήταν να μην έχουμε μείωση συντάξεων, φάνηκε ότι το είχαν πετύχει πριν μερικές μέρες, υπήρχε έμμεση μείωση επικουρικών λόγω 5%, μείναμε με εντύπωση ότι θα επιτραπεί η κατάργηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές, άρα μια αποφασισμένη μείωση των επικουρικών που για το 2015 θα ήταν 7+8 ίσον 15%, νομίζαμε ότι έχει τελειώσει το θέμα άρα δεν θα υπάρξει αυτή η μείωση», είπε.

Και πρόσθεσε: «Τώρα μας είπαν όχι δεν θα καταργηθεί ή φέρε ισοδύναμα, τα ισοδύναμα που φέρνουμε εμείς έρχεται τώρα η Λαγκάρνντ όλη η ιστορία δυστυχώς ξεκινά από τον κ. Τόμσεν αυτός έχει πείσει τη Λαγκάρντ, έρχεται και σου λέει όχι γιατί κάνετε μεν αύξηση των φόρων και θα έχετε έσοδα άλλα δεν κάνετε μείωση δαπανών, εγώ θέλω μείωση των δαπανών, θέλω 400 εκατομμύρια ευρώ να μειωθούν οι συντάξεις».

Αναφορικά με την πληροφορία περί απόσυρσης από την Ελλάδα της πρότασης για μειώσεις στις συντάξεις μέσω αύξησης των εισφορών στην υγεία τόνισε ότι η κυβέρνηση «δήλωσε καθαρά ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό το καινούργιο πακέτο που φέρανε, για την εισφορά υγείας χθες, έγινε μια πρόταση από την Ελλάδα να αποσυρθεί το 5% της εισφοράς στην υγεία και το 1% στις κύριες συντάξεις».

Διευκρίνισε ότι «έγινε αυτή η πρόταση από εμάς και έπεσε μετά η ομοβροντία μετά των υπολοίπων μέτρων που πρότειναν που είναι παλιά, είναι καινούργια σε σχέση με αυτά που συζητούσαμε τις τελευταίες μέρες».

Είπε μάλιστα ότι ανάμεσα στα μέτρα που προτείνουν «περιλαμβάνουν και ένα μέτρο που είναι εντυπωσιακό, να βρεθεί λέει ισοδύναμο λόγω των αποφάσεων του ΣτΕ, είναι παραπάνω από 2 δισ. ευρώ, αυτό πάντως είναι ένα μέτρο που εκτός των άλλων είναι ανεξήγητο, ποιος τους λέει ότι και αυτά που πάμε να πάρουμε τώρα δεν θα κριθούν αύριο αντισυνταγματικά;», προσθέτοντας ότι «η διαδικασία θα τελειώσει στο διοικητικό πρωτοδικείο που θα έχει ξεκινήσει ακόμα εκεί, μετά από ένα χρόνο περίπου θα βγει».

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας