Σε οριακό σημείο οι διαβουλεύσεις – Με προσχέδιο των θεσμών η συνεδρίαση του Eurogroup

Σε οριακό σημείο οι διαβουλεύσεις – Με προσχέδιο των θεσμών η συνεδρίαση του Eurogroup

Στην κορύφωσή του φτάνει σήμερα το διαπραγματευτικό θρίλερ στις Βρυξέλλες, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να «σφραγίσει» μια συμφωνία όντας αντιμέτωπος τόσο με τις αντιδράσεις των δανειστών, όσο και με αυτές της κομματικής βάσης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών, ευρωπαϊκές πηγές δήλωναν ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, αλλά συνεδριάζει το Euro Working Group, για να φτιάξει την πρόταση, η οποία θα συζητηθεί στο Eurogroup.

Αυτή είναι η τελική πρόταση των δανειστών

Στην τρίτη σελίδα όπου γίνεται αναφορά στο συνταξιοδοτικό ενώ γίνονται, όπως γράφει ο δημοσιογράφος των FT, ορισμένες παραχωρήσεις στην ελληνική κυβέρνηση, σε πολύ μεγάλο βαθμό διατηρεί τις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπή των πρόωρων συντάξεων και την γρήγορη αύξηση των ορίων ηλικίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που εστάλη στους υπουργούς Οικονομικών η ΑΘήνα θα διασφαλίσει ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα φτάσει στα 67 έως το 2022 πολύ πιο γρήγορα, δηλαδή, απο ότι είχε ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αρχικά η Αθήνα ζητούσε τα όρια να αυξηθούν έως το 2036 αλλά το σχέδιο που υποβλήθηκε τη Δευτέρα από τον Αλέξη Τσίπρα έλεγε αυτό να συμβεί μέχρι το 2025.

Υπάρχει όμως και μια σημαντική υποχώρηση από τους δανειστές στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού παρατηρεί ο Spiegel. Οι δανειστές έχουν προσπαθήσει να πετύχουν την κατάργηση του ΕΚΑΣ το αργότερο το 2017. Η Αθήνα ζητούσε κατάργηση μέχρι το 2020. Το νέο σχέδιο χωρίζει τη διαφορά και συνεχίζει μέχρι το Δεκέμβριο του 2019. Η κατάργηση θα ξεκινήσει άμεσα με το 20% των δικαιούχων να χάνουν τα προνόμια μόλις περάσει η νομοθεσία.

Διαβάστε το έγγραφο [εδώ]

Το τελεσίγραφο 

Λίγο νωρίτερα, οι θεσμοί είχαν δώσει διορία στην Αθήνα, μέχρι τις 13:00 (ώρα Ελλάδος) που επρόκειτο να συνεδρίασει το Eurogroup, για να καταθέσει τη δική της πρόταση. Αν μέχρι εκείνη την ώρα, η ελληνική πλευρά δεν παρουσιάσει τη δική της πρόταση, η συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών θα γίνει πάνω στην πρόταση των θεσμών.

Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η ελληνική κυβέρνηση στην ουσία, με αυτό το τελεσίγραφο εκβιάζεται από τους δανειστές της για να αποφύγει το ατύχημα της Τρίτης. Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι «δε φαίνεται λευκός καπνός από τις διαπραγματεύσεις», παρά το ότι κοινοτικές πηγές δήλωναν ότι «το κλίμα στις πρωινές διαπραγματεύσεις ήταν επικοιδομητικό».

Ο Υπουργός Οικονομικών της Αθήνας, τον οποίο επικαλείται το Reuters κάνει λόγο για «δύσκολες διαπραγματεύσεις» που έχουν χρονικό όριο την ερχόμενη Κυριακή.

Κυβέρνηση: Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία

maximou

Μόλις έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η εξαμερής στις Βρυξέλλες, πληροφορίες ανέφεραν πως υπάρχει ένα κείμενο-πρόταση που θα μπορούσε να κατατεθει στο Eurogroup, το οποίο όμως δεν είναι πλήρες και δεν οδηγεί τις δύο πλευρές σε συμφωνία.

Κυβερνητική πηγή υποστήριξε πως υπάρχει ένα κείμενο, το οποίο είναι κοντά στην ελληνική πρόταση, ωστόσο Αθήνα και εταίροι δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

Μάλιστα, η ίδια πηγή ανέφερε πως η κατάσταση δεν είναι καλή και ότι τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ ό,τι χθες. Πρόσθεσε δε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα πάει στο Eurogroup για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις.

 

 Σχόλια