Η Βουλή αποφασίζει για τη «βόμβα» Τσίπρα

Η Βουλή αποφασίζει για τη «βόμβα» Τσίπρα

Στη Βουλή μεταφέρεται το δραματικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής όπου ανακοίνωσε ότι τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή, 5 Ιουλίου, με διακύβευμα την αποδοχή ή όχι των μέτρων που προτείνουν οι Θεσμοί για την Ελλάδα.

Ξεκινάει η συζήτηση στην Ολομέλεια τους Βουλής προκειμένου να επικυρωθεί η απόφαση που έλαβε την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα.

Η ψηφοφορία σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται να ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα, αφού δηλαδή θα έχει συγκληθεί το Eurogroup το οποίο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες.

Αναρτήθηκε το κείμενο του δημοψηφίσματος 

Το κείμενο για τη συζήτηση και την ονομαστική ψηφοφορία για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της βουλής.

«Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους)», σημειώνεται στην ανάρτηση.

«Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ. Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ», αναφέρεται ακόμη για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Επί ποδός Ευρώπη και ΕΚΤ

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις εξελίξεις στο εξωτερικό. Αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των διοικητών της ΕΚΤ. Ακόμη, σήμερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Για τις αποφάσεις της κυβέρνησης ενημερώθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.

Ο κύριος Γιούνγκερ άκουσε έξαλλος τα νέα από την Αθήνα, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος ρώτησε ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν «αν θέλετε αυτή τη συμφωνία ή όχι».Εξέφρασε την άποψη πως ισοδυναμεί με «ναι ή όχι στο ευρώ».

Σε κρίσιμη στιγμή

Με τις επιπτώσεις των αποτελεσμάτων -ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι αυτό-να μην μπορούν να προσδιοριστούν, ο πρωθυπουργός ρίχνει τη μεγάλη ζαριά… μεταθέτοντας το βάρος των αποφάσεων στον ελληνικό λαό.

Από το Μέγαρο Μαξίμου τελευταία έφυγε στις 4 τα ξημερώματα η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ πέρα από τους υπουργούς το παρών έδωσαν και ο κοινοβουλετικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης και η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.

Διαβάστε επίσης

Πέταξαν στον λαό την «καυτή πατάτα» – Δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου εξήγγειλε ο πρωθυπουργόςΣχόλια