Πρωτοσέλιδο…στα διεθνή ΜΜΕ η «τορπίλη» Τσίπρα

Πρωτοσέλιδο…στα διεθνή ΜΜΕ η «τορπίλη» Τσίπρα

Πρώτη είδηση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματός που ανακοίνωση χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας έμφαση στη δήλωσή του για εκβιαστικό τελεσίγραφο εκ μέρους των θεσμών, αλλά ότι ο ίδιος δεσμεύεται πως θα σεβαστεί την ψήφο της 5ης Ιουλίου.

«Ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα» είναι πρωτοσέλιδος τίτλος στους Financial Times και το πρακτορείο Bloomberg.

«O Έλληνας πρωθυπουργός καταγγέλλει τα αιτήματα των θεσμών ως εκβιασμό, αλλά δεσμεύεται να σεβαστεί την ψήφο» αναφέρουν οι FT Times, ενώ το Bloombergγράφει ότι ενώ η Άνγκελα Μέρκελ αποκαλεί «πολύ γεναιώδωρη» την πρόταση, ο Αλ.Τσίπρας περιγράφει τους όρους της ως «τελεσίγραφο» και «εκβιασμό».

bloomberg

Οι New York Times κάνουν λόγο για  άκρως αιφνιδιαστική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα που «τραντάζει» τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, οι οποίες είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη.

NewYorkTimes

BBC και Guardian μεταδίδουν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, καθώς και δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης που καλούν σε καταψήφιση της συμφωνίας.  «Η Ελλάδα εκβιάζει την Ευρώπη» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Bild, η οποία αναφέρει  ότι προκειμένου να μη βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με ενδεχόμενη χρεοκοπία –καθώς το τρέχον πρόγραμμα λήγει την Τρίτη-, η ΕΚΤ θα πρέπει να εγγυηθεί τη ρευστότητα των τραπεζών.

Bild

Η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη γερμανίδα καγκελάριο στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να την ενημερώσει για την απόφασή του. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας απορρίψει την πρόταση των δανειστών, επέλεξε να προσφύγει στον ελληνικό λαό. Η Welt, η οποία παρακολουθεί ζωντανά τις εξελίξεις, αναφέρει ότι «χωρίς επιπλέον βοήθεια η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας» και αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Τσίπρα ψηφίστηκε για να βάλει τέλος στη λιτότητα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται στην προτροπή του πρωθυπουργού να αποφασίσει ο ελληνικός λαός «ελεύθερος από κάθε εκβιασμό».

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica κάνει λόγο για δραματική τροπή στην ελληνική κρίση που ήλθε τα μεσάνυχτα με το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, μεταφέροντας τη δήλωσή του ότι αναγκάστηκε να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού γιατί οι εταίροι της στο Eurogroup της έδωσαν ένα τελεσίγραφο που αντίκειται στις ευρωπαϊκές αξίες.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έπαιξε το τελευταίο του χαρτί. Ο κ. Τσίπρας, αναφέρει η εφημερίδα, είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ήδη από τις 28 Απριλίου, εάν η συμφωνία με τους εταίρους παραβίαζε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

«Η αποψινή πιρουέτα της ελληνικής κυβέρνησης» αναφέρει η El Pais, απομάκρυνε τη συμφωνία με τους δανειστές, αλλά μπορεί να έχει άγνωστο αντίκτυπο και στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς η παράταση του τρέχοντος προγράμματος λήγει την Τρίτη, την ίδια ημέρα που η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.Σχόλια