Οι απολογίες για το «Παραδικαστικό 2»

Οι απολογίες για το «Παραδικαστικό 2»

Των Πέτρου Κουσουλού, Δημήτρη Πανόπουλου

«Αθώοι του αίματος» δήλωσαν οι πρωταγωνιστές του αποκαλούμενου «Παραδικαστικού Νο 2» ενώπιον των ειδικών ανακριτών που χειρίζονται την υπόθεση. Οφερόμενος ως «εγκέφαλος» πολιτικός μηχανικός, Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος, ο κληρικός, Ιάκωβος Γιοσάκης και ο τηλεδικηγόρος, Πέτρος Λεωτσάκος, πουμετά την παρουσία τους ενώπιον των δικαστικών λειτουργών κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, δήλωσαν «άγνοια» για τα όσα τους αποδίδονται σχετικά με τηδράση εγκληματικής οργάνωσης με ποικιλόμορφη δράση.

Ως νομικός σύμβουλος-συνεργάτης αλλά και μακρινός συγγενής του πολιτικού μηχανικού παρουσιάστηκε στους ειδικούς ανακριτές ο πρώην τηλεδικηγόρος (με πολυετή θητεία στο «Ερωτοδικείο»), Πέτρος Λεωτσάκος. Προσπαθώντας να εξηγήσει τις εκατοντάδες ώρες συνομιλιών που είχε με τα υπόλοιπα μέλη τουκυκλώματος αλλά και την κοινή «έδρα», ο Λεωτσάκος υποστήριξε ότι χρησιμοποιούσε το «εταιρικό κινητό» και ότι είχε προσληφθεί από τον Γεωργιτσογιαννάκο.Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας εισέβαλαν στο «άντρο» του δικηγόρου, στην οδό Μιχαλακοπούλου, όπουβρήκαν και κατάσχεσαν πλήθος εγγράφων αλλά και καταστατικά εικονικών εταιρειών μέσω των οποίων ξεπλυνόταν το μαύρο χρήμα.

Το δικαίωμα της σιωπής χρησιμοποίησε στην απολογία του ο πολιτικός μηχανικός, ενώ αθώος δήλωσε και ο Ιάκωβος Γιοσάκης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Point System, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα της υπόθεσης καθώς η ογκώδηςδικογραφία θα διαβιβαστεί στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ισίδωρο Ντογιάκο ώστε να υποβάλει την πρότασή του στο δικαστικό συμβούλιο,για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων σε δίκη.

Η δικογραφία είναι τόσο ογκώδης ώστε χωρίζεται σε τέσσερις φακέλους που αφορούν διάφορες υποθέσεις. Από πλειστηριασμούς, εκβιάσεις, εμπόριο χρυσού,μέχρι και απάτες με δασικές εκτάσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν προφυλακιστεί ο αρχιμανδρίτης, Ιάκωβος Γιοσάκης, και ο πολιτικός μηχανικός, Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος, ο Πέτρος Λεωτσάκος, ο δικηγόρος Γεώργιος Ασλάνης, όπως επίσης και ο δικηγόρος και σύζυγος εν ενεργεία Εφέτη Αθηνών, Σπύρος Βλασσόπουλος.

Η υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος και της μαφίας των ακινήτων διερευνάται από τους εφέτες ειδικούς ανακριτές, Νικήτα Χριστόπουλο, Στυλιανό Δαρέλλη και Μερόπη Πουλάκη, και σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους πρόκειται για τη μεγαλύτερη δικογραφία οργανωμένου εγκλήματος, στην οποία –εκτός τωνάλλων στοιχείων- περιλαμβάνονται απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που καταγράφηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).

Από τη μέχρι τώρα δικαστική έρευνα έχει προκύψει ότι «πρωταγωνιστές»  της εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο πολιτικός μηχανικός, Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος, ο γνωστός από το παρελθόν αρχιμανδρίτης, Ιάκωβος Γιοσάκης, δικηγόροι, ένας πρόεδρος Εφετών και ένας Εφέτης, συμβολαιογράφοι,δικαστικοί επιμελητές, αστυνομικοί, εφοριακοί υπάλληλοι, μία γραμματέας του Πρωτοδικείου Αθηνών και πολλοί άλλοι.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο των συνομιλιών που έχουν υποκλαπεί και με βάση τα όσα έχουν καταθέσει στην ανάκριση μάρτυρες, οι παράνομες δραστηριότητεςτης σπείρας δεν εξαντλούνταν στην παραδικαστική δράση των μελών της, εν γνώσει αλλά και εν αγνοία δικαστικών λειτουργών, αλλά επεκτείνονταν σε απάτες μεακίνητα, κομπίνες σε πλειστηριασμούς, εμπόριο χρυσού και άλλες παράνομες πράξεις.

Το «κουβάρι» της πολύκροτης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Οκτώβριο του 2009. Εκείνη την περίοδο, ο δικηγόρος, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, που τώραεκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για το σκάνδαλο της Αιξωνής, αφού καταδικάστηκε πρωτοδίκως, την ίδια ώρα που ήταν προστατευόμενος μάρτυρας, και ο οποίοςεργαζόταν για λογαριασμό του κυκλώματος, αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αρχές και να αποκαλύψει τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι περιγραφές του βασικού μάρτυρα για τις δραστηριότητες του κυκλώματος επιβεβαιώθηκαν από τις περισσότερες από 92.000 ώρες συνομιλιών πουκαταγράφηκαν από τις αρχές.

Οι απολογίες

Στην απολογία του ο φερόμενος ως εγκέφαλος, πολιτικός μηχανικός, Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος  αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Ανακριτή,επικαλούμενος το δικαίωμα σιωπής και μη αυτοενοχοποιήσεώς του. Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος εκτίει ποινή καθείρξεως για προηγούμενες αξιόποινεςπράξεις του, ενώ εκκρεμούν σε βάρος του πολλές κατηγορίες, και πριν συλληφθεί, τον Ιούνιο του 2014, πολλά εντάλματα σύλληψης. Εντύπωση προκαλεί που οσυγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε εξασφαλίσει ιατρικά πιστοποιητικά από ιδιώτη ιατρό, αλλά και από ψυχίατρο του Γ.Ν. Ευαγγελισμός, με τα οποίαβεβαιωνόταν ότι έπασχε από σοβαρό ψυχικό νόσημα. Κατά πληροφορίες, ο τρόπος έκδοσης των πιστοποιητικών διερευνάται από τις Αρχές.

Στην απολογία του ο δικηγόρος, Πέτρος Λεωτσάκος αποδίδει ευθύνες για την εμπλοκή του στον Γεωργιτσογιαννάκο. Όπως χαρακτηριστικά λέει έμπλεξε λόγω του«καλοκάγαθου» χαρακτήρα του.

«Με εκμεταλλεύτηκε», είπε απολογούμενος επικαλούμενος και συγγένεια. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η μητέρα του «εγκεφάλου» ήταν αδερφή της συζύγουτου. Πάντως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, αφού αντίστοιχες βεβαιώσεις συγγένειας έχει εκδώσει και για άλλον εντολέα του, και όλο αυτό το χρονικό διάστημαπαρίστατο στα δικαστήρια ως συνήγορός του. Εξηγώντας τις δεκάδες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε από συγκεκριμένο κινητό τηλέφωνο με τα υπόλοιπα μέλητου κυκλώματος υποστήριξε ότι επρόκειτο για εταιρικά τηλέφωνα τα οποία τους είχε δώσει ο πολιτικός μηχανικός στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχαν. Σε ότιαφορά την κλήση που κατεγράφη και είχε κάνει προς την δικαστική λειτουργό ο σύζυγος της οποία προφυλακίστηκε είπε ότι δεν την γνωρίζει ούτε κατ’ όψη οπότεδεν έκανε εκείνος την κλήση! Εξήγησε δε ότι οι κλήσεις που της έκανε το Γεωργιτσογιαννάκος δεν ήταν για την ίδια αλλά για τον δικηγόρο σύζυγό της.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η απολογία του αρχιμανδρίτη, Ιάκωβου Γιοσάκη. Αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία του αποδίδεται. Σημειώνεται ότι οσυγκεκριμένος ιερωμένος έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος πρώην δικαστικής λειτουργού. Παρά,όμως, την αμετάκλητη καταδίκη του, και παρά το ότι εκκρεμούν σε βάρος του κακουργήματα, που επισείουν ποινή ισοβίου καθείρξεως, το αρμόδιοΕκκλησιαστικό Δικαστήριο τον είχε καταδικάσει, το 2013, σε ποινή αργίας μόνο οκτώ  ετών, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από το 2005, κι έτσι ο γνωστόςΜητροπολίτης Αχαρνών, Αθηναγόρας, τον τοποθέτησε ως ιερέα σε ενορία, όπου μέχρι την προσωρινή του κράτηση ιερουργούσε. Εκκλησιαστικοί κύκλοιανέφεραν, ότι μετά από αυτή τη δικαστική εξέλιξη, ο εν λόγω Μητροπολίτης είναι αναγκασμένος να θέσει σε προσωρινή αργία τον αρχιμανδρίτη. Την ίδια ώρανομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να ελέγξει τη νομιμότητα της πειθαρχικής ποινής του αρχιμανδρίτη, καθώς και την προκλητική απόφασητοποθέτησής του σε ενορία.

apologia leotsakou 1

apologia leotsakou2 2

Η δίκη για τα πλημμελήματα και ο μάρτυρας-κλειδί

Την ίδια στιγμή στις 21 Σεπτεμβρίου 2015 αναμένεται να συνεχιστεί η δίκη 23 κατηγορουμένων για τα πλημμελήματα της υπόθεσης. Η ακροαματική διαδικασίασυνεχίζεται με την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα, Δημήτριου Παρασκευόπουλου. Στη δίκη αυτή κατηγορούμενος μεταξύ άλλων είναι και ο ΣταύροςΓεωργιτσογιαννάκος, καθώς και αρκετά-όπως φαίνεται- θύματα της εγκληματικής οργάνωσης, για τους οποίους ο μάρτυρας- κλειδί δεν κατέθεσε κανέναεπιβαρυντικό στοιχείο.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι σήμερα ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας παραμένει έγκλειστος στις φυλακές καθώς στη συνέχεια καταδικάστηκε σε πεντάκιςισόβια για την εμπλοκή στο σκάνδαλο της Αιξωνής!

Στο άκουσμα της ποινής που του επιβλήθηκε ο νομικός κόσμος της χώρας εξεπλάγη καθώς η συμμετοχή του στην συγκεκριμένη υπόθεση ήταν μικρή σε σχέση μετους συγκατηγορούμενούς του οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης με αναστολή!

Όπως έχει αποδειχτεί από την δημοσιογραφική έρευνα του ο Δ. Παρασκευόπουλος παραμένει “όμηρος” για λόγους καθαρής αντεκδίκησης καθώς για τον έναν ήτον άλλο λόγο οι αιτήσεις αποφυλάκισης που κάνει δεν εκδικάζονται.

Για το κύριο σκέλος της υπόθεσης αξιόπιστοι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι πιθανότατα οι Εφέτες Ειδικοί Ανακριτές και ο Εισαγγελέας Εφετών θα ζητήσουντην περαιτέρω έρευνα συγκεκριμένων αξιόποινων πράξεων που προέκυψαν κατά την ανακριτική διερεύνηση, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπως π.χ.τη νομιμότητα των βεβαιώσεων περί συγγένειας μεταξύ τους που εξέδιδε ο δικηγόρος Πέτρος Λεωτσάκος, τη νομιμότητα των ιατρικών πιστοποιητικών τωνψυχιάτρων για την ψυχική υγεία του Σταύρου Γεωργιτσογιαννάκου, καθώς και τη νομιμότητα κάποιων ύποπτων αποφάσεων του Πρωτοδικείου Αθηνών, με τιςοποίες δικαιωνόταν ο πολιτικός μηχανικός σε δίκες που είχε με δημοσιογράφους. Εντύπωση προκαλεί που συγκεκριμένη δικαστική λειτουργός, που υπηρετεί στοΕφετείο Αθηνών, φέρεται να έχει εκδώσει ευνοϊκές αποφάσεις για τον πρωταγωνιστή της εγκληματικής οργάνωσης τουλάχιστον τέσσερις φορές, και μάλιστα μετάτην δημοσιοποίηση της εμπλοκής του.

Έγκυροι δικαστικοί κύκλοι σημειώνουν με έμφαση ότι η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών πρέπει με αιτιολογημένη διάταξή της να δημοσιοποιήσει τα ονόματα τωνπερισσότερων εκ των κατηγορουμένων, ώστε να προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο από την εγκληματική δράση τους, αφού έτσι περισσότεροι παθόντες μπορεί ναμιλήσουν. Αίσθηση προκαλεί που αυτό δεν συνέβη μέχρι σήμερα, την ίδια ώρα που καθημερινά εκδίδονται ανάλογες διατάξεις ακόμη και για μικροαπατεώνες.

Ο δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης, που κατέθεσε ως μάρτυρας, με αφορμή την εκπροσώπηση γνωστής δημοσιογράφου του δικαστικού ρεπορτάζ, κατά της οποίας έχει στραφεί επανειλημμένες φορές ο φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, δήλωσε στο ereportaz:

«Χάρη στην εξαντλητική και εις βάθος έρευνα των Εφετών Ανακριτών η πολυδαίδαλη αυτή υπόθεση διαλευκάνθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της. Θέλω να πιστεύωότι συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί, του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, που δικαίωναν τον πρωταγωνιστή της υπόθεσης, ακόμη καιόταν αυτός ήταν φυγόποινος και φυγόδικος, θα ελεγχθούν εξίσου εις βάθος από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών».Σχόλια