23:44 Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Υπόθεση Leopard: Δεν μπορεί να διερευνηθεί στη Βουλή τέλεση τυχόν αδικήματος από τον Γιάννο λόγω...παραγραφής

Υπόθεση Leopard: Δεν μπορεί να διερευνηθεί στη Βουλή τέλεση τυχόν αδικήματος από τον Γιάννο λόγω...παραγραφής

Βρέθηκε στο επίκεντρο μακροχρόνιων εισαγγελικών και ανακριτικών ερευνών όντας υπουργός Εθνικής Άμυνας το διάστημα από το 2001 έως το 2004. Έμπειροι εισαγγελείς ήλεγξαν τους χειρισμούς του κατά την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων, με πλέον σημαντική την σύμβαση για τα άρματα μάχης τύπου Leopard.

Ο λόγος για τον Γιάννο Παπαντωνίου στον οποίο «σκόνταψαν» οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος που ερεύνησαν την σύμβαση των Leopard και όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών διαβίβασαν τη σχετική δικογραφία στη Βουλή. Όμως τυχόν αδίκημα που μπορεί να έχει διαπράξει ο άλλοτε κραταιός υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ερευνηθεί από το κοινοβούλιο, καθώς έχει, δέκα χρόνια μετά, παραγραφεί….Αντίθετα, «ολοζώντανες» είναι οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για την ίδια υπόθεση σε 13 άλλα μη πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσά τους ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.

Η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή, μέσω της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Ο φάκελος της υπόθεσης αποστέλλεται στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του κ. Παπαντωνίου -για το διάστημα από τον Οκτώβρη του 2001 έως το Μάρτιο του 2004, για όσο δηλαδή κατείχε το «χαρτοφυλάκιο» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τυχόν εμπλοκή του πρώην υπουργού σχετίζεται με τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη, στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε διαδεχθεί τον Άκη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2001. Ως υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Παπαντωνίου έχει υπογράψει συμβάσεις εξοπλιστικών ύψους 6,22 δις ευρώ! Το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που υλοποίησε είναι η αγορά των Leopard που αποκτήθηκαν από τη γερµανική εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann και κόστισαν 1,727 εκατ. ευρώ. Υπό διερεύνηση βρίσκονται όμως στις αρχές και άλλες συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων επί θητείας του κ. Παπαντωνίου, όπως για παράδειγμα η σύμβαση των ελικοπτέρων Apache για την οποία υπάρχουν καταγγελίες ότι καταβλήθηκε τίμημα κατά 70 εκατ. δολάρια μεγαλύτερο από το αρχικά προσδιορισμένο.

Συνολικά, η Δικαιοσύνη ερευνά εδώ και χρόνια το σύνολο των συμβάσεων για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων από το 1990 έως και το 2010. Σε ό,τι αφορά όμως τη σύμβαση για την προμήθεια των Leopard – όπως φαίνεται -η Βουλή δεν μπορεί να κάνει και πολλές κινήσεις …ελέω παραγραφής.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως πριν από λίγους μήνες ο Γιάννος Παπαντωνίου κατέθεσε στο δικαστήριο που δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά. Όπως είχε γίνει δε γνωστό τότε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα καθηγητής Οικονομικών σε πανεπιστήμιο του Ισλαμαμπάντ, στο Πακιστάν!

Ο Λιακουνάκος και τα μή πολιτικά πρόσωπα

Στην ίδια δικογραφία, αυτή που αφορά στην προμήθεια των Leopard περιλαμβάνονται όμως και τα ονόματα 13 προσώπων σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις. Συγκεκριμένα, ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου για ηθική αυτουργία σε απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το αδίκημα της απιστίας κατηγορούνται ότι τέλεσαν 12 κρατικοί αξιωματούχου, σύμφωνα με πληροφορίες μέλη επιτροπών, στελέχη του υπουργείου, κ.α. Στα ίδια πρόσωπα ασκήθηκε δίωξη και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Μάλιστα, πριν από μήνες με εντολή των εισαγγελέων είχε γίνει έφοδος ανδρών της οικονομικής αστυνομίας στο σπίτι και το γραφείο του επιχειρηματία και είχαν κατασχεθεί διάφορα αρχεία. Ο Θ. Λιακουνάκος φέρεται να ωφελήθηκε με 25 εκατ. ευρώ από τα αντισταθμιστικά για τα Leopard χρήματα που, στη συνέχεια, σύμφωνα με την έρευνα, χρησιμοποίησε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιχειρήσεών του!
Οι δύο εισαγγελείς ερεύνησαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που, στην περίπτωση των Leopard, τα χρήματα θα έπρεπε να διατεθούν για την υποβοήθηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος προμήθειας του κύριου υλικού με το οποίο επιβαρύνθηκε η χώρα, δηλαδή των αρμάτων μάχης.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, διότι, όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, μέρος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και συγκεκριμένα ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον Θ. Λιακουνάκο για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.

Η δικογραφία διαβιβάζεται σε ανακριτή κατά της διαφθοράς, ο οποίος και θα καλέσει τους εμπλεκόμενους σε απολογία για τα αδικήματα που τους καταλογίστηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Θ. Λιακουνάκος, προμηθευτής όπλων, έχει απολογηθεί στους ανακριτές και για άλλη υπόθεση προμήθειας οπλικών συστημάτων και έχει αφεθεί ελεύθερος με όρους και καταβολή εγγυοδοσίας. Πρόκειται για την υπόθεση «Ηλεκτρονικός Πόλεμος» που αφορούσε την προμήθεια παρεμβολέων και 11 κέντρων ακροάσεων από την εταιρεία SONAΚ, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αν και είχε καταβληθεί προκαταβολή 35 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο.

πηγή: protothema.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας