Σκληρή απάντηση του Ινστιτούτου Prolepsis στον Πάνο Καμμένο για όσα είπε στη Βουλή: Συκοφαντίες – Να φρόντιζε να ενημερωθεί ο υπουργός πριν…

Σκληρή απάντηση του Ινστιτούτου Prolepsis στον Πάνο Καμμένο για όσα είπε στη Βουλή: Συκοφαντίες – Να φρόντιζε να ενημερωθεί ο υπουργός πριν…

Παραπλανητική χαρακτηρίζει το Ινστιτούτο Prolepsis την απόπειρα του υπουργού Εθνικής Άμυνας να υποβαθμίσει την Επιδημιολογική Μελέτη των Οινοφύτων. Στη «συκοφαντική», όπως τη χαρακτηρίζει, ομιλία του Πάνου Καμμένου στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή το πρωί απαντά το Ινστιτούτο Prolepsis, για την επιδημιολογική μελέτη των Οινοφύτων.

Μεταξύ άλλων, στην απάντησή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας το Ινστιτούτο δηλώνει  «ότι η διαχείριση του Ινστιτούτου είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε σχετικό έλεγχο, τον οποίο και με χαρά θα δεχθεί και θα διευκολύνει».

Επιπλέον, του συστήνει, «πριν εκτοξευθούν ακρίτως τόσο σοβαρές κατηγορίες, να υπάρχει, αν μη τι άλλο, περισσότερη ενημέρωση αλλά και μεγαλύτερη υπευθυνότητα».

Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση του Ινστιτούτου Prolepsis στον Πάνο Καμμένο:

«Η απόπειρα του Υπουργού Άμυνας και Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνου Καμμένου στη σημερινή του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής να υποβαθμίσει την Επιδημιολογική Μελέτη των Οινοφύτων με τις συκοφαντικές του αναφορές στην Υπεύθυνη της Μελέτης Καθηγήτρια της Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis κυρία Αθηνά Λινού είναι εντελώς αναληθής και παραπλανητική.

Ο κ. Καμμένος γνωρίζει ή τουλάχιστον ώφειλε να γνωρίζει πριν αναφερθεί στην Μελέτη, τα ακόλουθα:

Η Μελέτη αυτή ζητήθηκε το 2008 απο τον Δήμο Οινοφύτων, με στόχο να εξακριβωθεί κατά πόσο η υγεία των κατοίκων της περιοχής επιβαρύνεται από τις εκεί εγκατεστημένες βιομηχανικές μονάδες. Η συλλογή και η ανάλυση των στοιχείων άρχισε να υλοποιείται με εντατικούς ρυθμούς ήδη από το 2009 και συνεχίζει βάσει της αρχικής συμβάσεως μέχρι και το 2016, από ομάδα μελετητών υπό την επίβλεψη της κ. Λινού. Η Μελέτη έχει παρουσιαστεί σε διεθνώς αναγνωρισμένα Συνέδρια και Περιοδικά, τα οποία πιστοποιούν την εγκυρότητα των συλλεχθέντων στοιχείων και της μεθοδολογίας της. Τα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα και πράγματι εντυπωσιακά αποτελέσματα, που αναδεικνύουν δραματικές επιπτώσεις για την υγεία του πληθυσμού της περιοχής, έχουν ανακοινωθεί επανειλημμένα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, αλλα εκτενώς και στα ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό της εμπιστοσύνης με την οποία η διεθνής κοινότητα περιβάλλει την Επιδημιολογική Μελέτη των Οινοφύτων ειναι ότι η Πολιτεία της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, βασιζόμενη κυρίως στα ευρήματα της «Μελέτης Λινού» άλλαξε την νομοθεσία της και σχεδόν μηδένισε τα επιτρεπόμενα επίπεδα εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό.

Δυστυχώς, η Ελληνική Πολιτεία αποφεύγει μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το τόσο σοβαρό αυτό θέμα για την Υγεια του Ελληνικού Λαού.

Με λύπη πρέπει να επισημανθεί ότι οι καταγγελίες του κ Καμμένου ότι το ποσό της επιχορήγησης της Επιδημιολογικής Μελέτης των Οινοφύτων εδόθη για τις προεκλογικές δαπάνες της κ. Λινού είναι ολωσδιόλου αναληθείς και πρέπει να ελεγχθούν. Ο κ. Καμμένος ισχυρίζεται ότι η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ έλαβε χρηματοδότηση απο την Κυβέρνηση της ΝΔ, στην οποία ο ίδιος συμμετείχε!

Ο κ. Καμμένος γνωρίζει (ή άλλως ασυγγνώστως αγνοεί) ότι το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικης και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis λειτουργεί με πλήρη Διαφάνεια στην εξασφάλιση και διαχείριση των πόρων του από το 1990. Έτσι άλλωστε διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα στα έργα που εκπονεί. Για τους λόγους αυτούς, το Ινστιτούτο δηλώνει στον κ. Καμμένο ότι η διαχείριση του Ινστιτούτου είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε σχετικό έλεγχο, τον οποίο και με χαρά θα δεχθεί και θα διευκολύνει.

Ακόμη, ο κ. Καμμένος γνωρίζει (ή άλλως ασυγγνώστως αγνοεί) το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο της Πρόληψης που τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσεως ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα Επισιτιστικής Ανασφάλειας στη χώρα μας και χορήγησε πάνω απο 11.000.000 γεύματα και οδηγίες για Υγιεινή Διατροφή σε περισσότερους απο 70.000 μαθητές Δημοσίων σχολείων στις οικονομικά πιο ασθενείς περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Καμμένος γνωρίζει (ή άλλως ασυγγνώστως αγνοεί) το έργο και των δεκάδων Ελλήνων και ξένων Επιστημόνων του Ινστιτούτου Prolepsis αλλα και των εκατοντάδων εθελοντών που εργάζονται απο το 1990 όχι μόνο σε επιστημονικές Μελέτες αλλα και πολλές Ανθρωπιστικές προσπάθειες. Καλό θα ήταν λοιπόν, πριν εκτοξευθούν ακρίτως τόσο σοβαρές κατηγορίες, να υπάρχει, αν μη τι άλλο, περισσότερη ενημέρωση αλλά και μεγαλύτερη υπευθυνότητα».

Μεταξύ των κορυφαίων ΜΚΟ του κόσμου το Ινστιτούτο Prolepsis

Την 177η θέση ανάμεσα στις 500 κορυφαίες μη κυβερνητικές οργανώσεις παγκοσμίως κατέκτησε το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, το οποίο εφέτος συμπληρώνει 25 χρόνια από την ίδρυσή του. Παράλληλα, έλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που συμμετείχαν.

Ο κος Jean-Christophe Nothias, Πρόεδρος της Ελβετικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Global_Geneva που διεξάγει ετησίως τη συγκεκριμένη κατάταξη, αναφέρει: «Οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις επιφέρουν τεράστιες αλλαγές στην κοινωνία, ωστόσο η ελλιπής δημοσιοποίηση του έργου τους αφήνει τους περισσότερους από εμάς στο σκοτάδι».

Σημαντική διάκριση για το Ινστιτούτο Prolepsis αποτελεί επιπλέον και η επιλογή του διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος Health Reporting Training – HeaRT από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταξύ των καλύτερων προγραμμάτων Leonardo Da Vinci του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού για το 2010-2011. Το Ινστιτούτο Prolepsis ήταν ο συντονιστής του προγράμματος HeaRT, στα πλαίσια του οποίου αναπτύχθηκε ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων σε δημοσιογράφους με στόχο την έγκυρη και αξιόπιστη δημοσιογραφική κάλυψη των θεμάτων που σχετίζονται με την υγεία.

Σε εθνικό επίπεδο, το Ινστιτούτο Prolepsis συνεχίζει δυναμικά το έργο του στον χώρο της δημόσιας υγείας, αναπτύσσοντας παράλληλα κοινωφελές έργο. Πρόσφατα εξέδωσε τους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς με στόχο να συνεισφέρουν στην προαγωγή της υγείας του ελληνικού πληθυσμού, αξιοποιώντας τη διατροφική μας παράδοση και στηριζόμενοι ταυτόχρονα στη σύγχρονη επιστημονική γνώση. Για 4η συνεχή χρονιά, μέσα από το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ, με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προσφέρει καθημερινά υγιεινά δωρεάν γεύματα σε χιλιάδες μαθητές προάγοντας παράλληλα την υγιεινή διατροφή. Εφέτος συμμετέχουν 150 σχολεία με 16.000 περίπου μαθητές κοινωνικοοικονομικά ευπαθών περιοχών όλης της χώρας. Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί πάνω από 9.500.000 δωρεάν γεύματα, συμβάλλοντας στη μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας και της πείνας.

«Με την πεποίθηση ότι η υγεία αποτελεί θεμελιώδες, αδιαπραγμάτευτο και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου θα συνεχίσουμε δυναμικά και με αφοσίωση το έργο μας με κεντρικούς άξονες την έρευνα, την εκπαίδευση και τη συνηγορία σε θέματα δημόσιας υγείας, συμβάλλοντας παράλληλα στις κοινωνικές προκλήσεις και ανάγκες της εποχής μας», σημειώνει η Πρόεδρος του Ινστιτούτου κα Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Ινστιτούτο Prolepsis με το πολύπλευρο έργο του από το 1990 σε τομείς της ιατρικής έρευνας, της εργασιακής και περιβαλλοντικής υγείας, της προαγωγής υγείας, της εκπαίδευσης και του ανθρωπιστικού έργου κατέχει σημαντικό ρόλο στον χώρο της δημόσιας υγείας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.Σχόλια