12:05 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Αυτά είναι τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών

Αυτά είναι τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών

Όνειρο θερινής νυκτός θεωρείται πλέον η αυτοδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει την επομένη των εκλογών. Με ποιους μπορεί να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και με ποιους η ΝΔ, καθώς σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο όσον αφορά στον πρώτο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στην περίπτωση που κερδίσει η ΝΔ, η κυβερνητική συνεργασία της με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ είναι μονόδρομος. Εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να συμπράξει με τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι. Εάν το κόμμα του κ. Καμμένου δεν σπάσει το φράγμα του 3%, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να συνεργαστεί και με το ΠΑΣΟΚ, αφού νέες εκλογές αποκλείονται. Οι δημοσκοπήσεις υποχρεώσαν τον Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει άρον άρον την αρχική του θέση ότι θα συνεργαστεί μόνο με τους ΑΝΕΛ. Τώρα εμφανίζεται ανοιχτός για να συνεργαστεί όχι μόνο με το Ποτάμι αλλά και με το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας κάποιους όρους, στους οποίους μάλιστα είναι αμφίβολο αν θα επιμείνει στην περίπτωση που τα πράγματα θα καταστήσουν αναγκαία αυτή τη συνεργασία.

Τέλος υπάρχει και το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού, που θα προτιμούσε και το Ποτάμι, προκειμένου να μην αφήσει στην αντιπολίτευση τη ΝΔ, που και το πλαγιοκοπεί εκλογικά. Το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προωθείται από την εγχώρια ολιγαρχία. Το επιχείρημα είναι ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να περάσουν απο τη Βουλή επώδυνα μέτρα κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν υπάρχει ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επειδή θεωρείται πολύ πιθανό να προκύψουν νέα ρήγματα ειδικά στη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.Ωστόσο στην περίπτωση αυτή, αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι πιθανότατα η Χρυσή Αυγή, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να σταθεροποιείται στην τρίτη θέση. Αυτό όμως δημιουργεί και πολιτικό ζήτημα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου θα προκαλέσει αναπόφευκτα εκτεταμένη και έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια. Αυτή εκ των πραγμάτων θα την κεφαλαιοποιήσουν η Λαϊκή Ενότητα και η Χρυσή Αυγή, που και οι δύο έχουν σημαία τους την έξοδο από την ευρωζώνη. Αυτο σημαίνει ότι ο μεγάλος συνασπισμός μπορεί να είναι ισχυρή λύση βραχυπρόθεσμα, αλλά μεσομακροπρόθεσμα μπορεί να αποδειχθεί ωρολογιακή βόμβα, δεδομένου ότι το ευρώ ολοένα και περισσότερο ταυτίζεται στη συνείδηση των πολιτών με τις μνημονιακές πολιτικές.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας