Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη

Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη

«Τώρα δεν υπάρχουν περιθώρια, ούτε για δοκιμές, ούτε για λάθη. Ο μόνος που δικαιούται δεύτερη ευκαιρία είναι η ίδια η πατρίδα μας. Κανείς άλλος», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

«Η λύση είναι η ευρύτερη συνεργασία όλων των δυνάμεων που πίστευαν εξαρχής ή αναγκάστηκαν να προσχωρήσουν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για το μέλλον του τόπου», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Αν οι εκλογές αυτές διεξαγόντουσαν χωρίς το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, ακόμη και αν η διαφορά του από το δεύτερο είναι μόλις μία ψήφος, η λύση θα είχε ήδη προδιαγραφεί προς όφελος της εθνικής συναίνεσης καθώς τίποτα δεν θα τροφοδοτούσε την αυταρέσκεια του πρώτου κόμματος. Τώρα τη λύση αυτή μπορεί να την επιβάλει ο ίδιος ο ελληνικός λαός, περιορίζοντας την αθροιστική δύναμη των δυο πρώτων κομμάτων και ενισχύοντας το μεσαίο χώρο. Κυρίως τη δημοκρατική συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ / ΔΗΜΑΡ / Κινήσεις Πολιτών που μπορεί να λειτουργήσει ως εγγυητής για την εφαρμογή της μονής εφικτής εθνικής στρατηγικής. Καμία περιορισμένου φάσματος συνεργασία δεν επαρκεί και δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά τις εκλογές θα γίνει και δεύτερη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είπε, εξακολουθεί να φιλοξενεί στις τάξεις του «αμφίθυμες αντιμνημονιακές δυνάμεις» και σημείωσε: «Μόνη ειλικρινής, εφικτή και πολιτικά ισορροπημένη λύση είναι η συνεργασία όλων των δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, χωρίς αποκλεισμούς και αυτοαποκλεισμούς».

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους πολίτες να αναδείξουν τρίτη δύναμη και εγγυητή των εξελίξεων τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να κατακτήσει το 8% που πήρε η Ελιά στις ευρωεκλογές και σημείωσε:

«Βρισκόμαστε λίγες ώρες από την κρίσιμη ψηφοφορία στην οποία ο ελληνικός λαός θα καθορίσει τη μοίρα του, γνωρίζοντας τώρα τα πάντα. Δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να πει ότι δεν ξέρει. Όλοι είναι προειδοποιημένοι και οι επιλογές καθορίζουν τη μοίρα του έθνους».

Επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, χαρακτήρισε τη δημοκρατία τους «εξ υφαρπαγής δημοκρατία» και τους κατηγόρησε ότι «ευτέλισαν» τη λαϊκή κυριαρχία.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα είπε ότι προσχώρησαν στη γραμμή της υπευθυνότητας του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν έχουν τη γενναιότητα να το παραδεχθούν.

Αναφέρθηκε στην άρνηση του κ. Τσίπρα για μετεκλογικές συνεργασίες και σχολίασε τα περί «βαριδίων» στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Φλερτάρουν με την ιδέα της αυτοδυναμίας. Θεωρούν παρά φύσιν τη συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου, με τη Ν.Δ. ακόμη και με το ΠΑΣΟΚ. Αλλά θεωρούν κατά φύσιν συνεργασία με την πιο σκληρή εθνικολαϊκιστική και συνωμοσιολογική δεξιά, με τους ΑΝΕΛ. Και όταν αρχίζουν τα δειλά και πονηρά ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ, θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς «βαρίδια». Δηλαδή ένα ΠΑΣΟΚ, χωρίς πολιτική ταυτότητα. Χωρίς πολιτικό κεκτημένο. Χωρίς τη δικαίωση της πολιτικής και του αγώνα του. Ενα ΠΑΣΟΚ που δεν σέβονται. Που δεν σέβονται όχι τον αγώνα τον δικό μου, αλλά τον αγώνα όλων των στελεχών μας. Είναι δικό μου θέμα η συμμετοχή σε κυβερνήσεις; Με τον κ. Τσίπρα ή με τον κ. Μεϊμαράκη ή με τον οποιονδήποτε; Μετά από αυτή τη διαδρομή και αυτά που έχουμε να εμφανίσουμε ως κεφάλαιο της ιστορίας του έθνους; Αλλά δεν ήμουνα ποτέ μόνος. Εφαρμόζαμε συλλογικές δύσκολες αποφάσεις κι αυτό αφορά και την Φώφη και τον Ανδρέα και τον Κώστα και τον Μιχάλη και τον Βασίλη και τον Λεωνίδα, και τον Οδυσσέα και τον Γιάννη και όλους με τους οποίους δώσαμε αυτό τον αγώνα».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και επισήμανε: «Τώρα θα δούμε τον κ. Θεοδωράκη να μας προτείνει τον κατάλογο των σημαντικών προσωπικοτήτων, ευπρόσδεκτες και αξιοσέβαστες, αλλά εμείς έχουμε κατάλογο σημαντικών προσωπικοτήτων της επιστήμης και της κοινωνίας που μπήκαν μπροστά, που έδωσαν μάχη».

Η μόνη επιλογή που έχει η χώρα σήμερα είναι ο δρόμος της εθνικής αλήθειας, είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Απεδείχθη ότι υπήρχε και υπάρχει μία και μόνη στρατηγική εφικτή και ασφαλής. Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε, υπηρέτησε και εν τέλει επέβαλε την πολιτική αυτή. Το ΠΑΣΟΚ ούτε ήταν , ούτε έγινε, ούτε θα γίνει ουρά και δεκανίκι κανενός. Η Νέα Δημοκρατία προσχώρησε στην πολιτική μας, καταϊδρωμένη, δεύτερη, αφού βοήθησε να συγκροτηθεί το ετερόκλητο αντιμνημονιακό μέτωπο την κρίσιμη περίοδο 2010-2011. Και τώρα το ΠΑΣΟΚ εξ ορισμού έχει το βαρύ επιχείρημα ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει, που πρέπει να είναι κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών ευρωπαϊκών δυνάμεων στην πραγματικότητα συνεχίζει αυτή την εθνική στρατηγική».

Ο κ. Βενιζέλος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Το «παρών» έδωσαν η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ο Πύρρος Δήμας, ο Γιώργος Λιάνης, οι πρώην υπουργοί Ευάγγελος Λιβιεράτος, Αθανάσιος Τσαυτάρης, οι δήμαρχοι Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος κ.α.

 Σχόλια