14:52 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

«Πυρά» Βορίδη για την εκλογική ήττα της ΝΔ

«Πυρά» Βορίδη για την εκλογική ήττα της ΝΔ

Αιχμές για τη στρατηγική που ακολούθησε η ΝΔ άφησε ο Μάκης Βορίδης, κάνοντας λόγο για σφάλματα που έγιναν τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας όσο και το διάστημα πριν από την προκήρυξη εκλογών.

“Υπήρξαν τακτικά σφάλματα που έγιναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αλλά και λίγο πριν. Ένα τακτικό σφάλμα ήταν η υπερψήφιση του τρίτου μνημονίου από εμάς” είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή.

“Όπως ξέρετε μαζί με ομάδα συναδέλφων μου είχαμε υποστηρίξει ότι η ΝΔ έπρεπε να είχε κρατήσει μια στάση αποχής και να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον είναι αυτός που διαπραγματεύτηκε και με δική του ευθύνη φτάσαμε σε αυτό το μνημόνιο, να ψηφίσει μόνος του ή εν πάση περιπτώσει με τους συμμάχους του στη βουλή το μνημόνιο αυτό. Εκτιμήθηκε από την πλειοψηφία των συναδέλφων βουλευτών ότι έπρεπε να υπερψηφιστεί με ένα σκεπτικό θεμιτό. Δεν ελήφθη όμως επαρκώς υπόψη το μεγάλο ζήτημα που θα μας δημιουργούσε το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, παρότι αυτό είχε επισημανθεί” τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ερωτηθείς που χρεώνει τα παραπάνω σημείωσε: “Η εισήγηση της ηγεσίας ήταν αυτή αλλά θα σας πω το εξής. Δεν θέλω να είμαι άδικος στον Βαγγέλη Μεϊμαράκηπου έκανε εξαιρετική δουλειά και τα πήγε όσο καλύτερα μπορούσε να τα πάει”.

Το δεύτερο ζήτημα, συνέχισε ο κ. Βορίδης, “ανέκυψε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Για κάποιο λόγο προκρίθηκε μια επίθεση φιλίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορους τόνους. Αυτό ήταν σε μια προφανή αντίθεση με το άλλο κομμάτι της ρητορικής της ΝΔ που έλεγε πόσο επικίνδυνος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Αυτό δεν πρέπει να χρεωθεί σε πρόσωπο, υπογράμμισε ο κ. Βορίδης. “Αντιπροσωπεύει μια ορισμένη πολιτική αντίληψη που πολλές φορές επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ. Αυτή η αντίληψη λέει περίπου το εξής: Επειδή η ελληνική κοινωνία είναι αριστερόστροφη, μόνη αυτή εξ’ όλων των ευρωπαϊκών κοινωνιών, γι’ αυτό το λόγο η συντηρητική παράταξη πρέπει μονίμως να λειαίνει τις θέσεις της, να στρογγυλεύει το λόγο της, ενδεχομένως να δηλώνει και πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με την ταυτότητά της ή και αναιρούν στοιχεία της ταυτότητάς, προκειμένου να μην ενεργοποιεί τα αντιδεξιά αντανακλαστικά ενός αριστερόστροφου εκλογικού σώματος”.

“Το γεγονός ότι ο κατεξοχήν αντίπαλος του κ. Τσίπρα, η κυβερνητική εναλλακτική στον ΣΥΡΙΖΑ, έτεινε χείρα φιλίας προς αυτόν που ταυτόχρονα κατηγορούσε, παρήγαγε ουσιαστικά πολιτική νομιμοποίηση. Από εκεί που ο κ. Τσίπρας έπρεπε να εμφανιστεί και ήταν ένας επικίνδυνος πολιτικός, πως είναι δυνατόν να τείνεις χείρα βοηθείας σε έναν επικίνδυνο πολιτικό; Άρα μήπως δεν ήταν στ’ αλήθεια και μήπως να τον ψηφίσουμε στο τέλος, τέλος;” πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

Στην ερώτηση αν πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ξεκαθάρισε ότι αναφέρεται σε μια στρατηγική και άρα “δεν είναι ο Μειμαράκης, είναι ένα σκεπτικό που πρέπει να ανατραπεί”.

“Δεν είναι καθόλου θέμα προσώπων είναι θέμα στρατηγικής και τακτικής. Επομένως θα πρέπει να γίνει μια πολύ βαθιά συζήτηση που με απόλυτη προτεραιότητα να θέσει το ζήτημα της πορείας της παράταξης από εδώ και πέρα και μέσα στα πλαίσια αυτά να μπορούν να συζητηθούν τα πλαίσια των προσώπων. Εάν περιορίσουμε την συζήτηση στα πλαίσια των προσώπων αδικούμε την προσπάθεια που έχει κάνει ο Μειμάρακης και  είναι κάτι που εγώ τουλάχιστον δεν θα αφήσω να γίνει. Στα πλαίσια της μεγάλης αυτής συζήτησης υποχρεωτικά υπάρχει ένα ζήτημα –υπάρχει και σχετική απόφαση του πολιτικού συμβουλίου- που λέει ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου αρχηγού στη ΝΔ. Επομένως αυτό είναι σε εκκρεμότητα, είχε ανασταλεί η διαδικασία ακριβώς επειδή υπήρχαν έκτακτα γεγονότα, τώρα τα έκτακτα γεγονότα συνέβησαν οπότε προφανώς αυτή η διαδικασία θα πρέπει να κινηθεί”.

Ο κ. Βορίδης κατέληξε λέγοντας ότι η ΝΔ έχει πολλή δουλειά μπροστά της να κάνει ενώ για το αν θα ψηφίζει τους εφαρμοστικούς νόμους που θα έρθουν στη βουλή ανέφερε: “Η ΝΔ θα ψηφίζει και δεν θα ψηφίζει, σύμφωνα με τις ιδεολογικές αρχές και τα πιστεύω της και εκείνο που πρέπει να περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ είναι σκληρή αντιπολίτευση”.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας