«Πιάνει δουλειά» η Βουλή (;)

«Πιάνει δουλειά» η Βουλή (;)

Ορκίζονται οι 300 βουλευτές των οκτώ κομμάτων που εκλέχθηκαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπροσωπεύεται από 145 βουλευτές, η ΝΔ από 75, η Χρυσή Αυγή από 18, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) θα εκπροσωπείται από 17 βουλευτές, το ΚΚΕ έχει εκλέξει 15, το ΠΟΤΑΜΙ 11, οι ΑΝΕΛ 10 και η Ένωση Κεντρώων 9 βουλευτές.

Το γυναικείο  φύλο εκπροσωπείται μόλις από 59 βουλευτίνες, 10 λιγότερες από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Την  πρωτοκαθεδρία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με 32 βουλευτίνες και ακολουθεί η ΝΔ με 11.

Παρακολουθείστε σε απευθείας μετάδοση

Στο προεδρείο της Βουλής θα βρίσκεται ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νικήτας Κακλαμάνης που στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν ο Δ΄ αντιπρόεδρος.

Ο κ. Κακλαμάνης θα προεδρεύσει της διαδικασίας, καθώς η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που συνεργάστηκε με το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας, δεν εξελέγη, ενώ κενές έμειναν και οι θέσεις του Α’ αντιπροέδρου (Αλέξης Μητρόπουλος, που δεν ήταν υποψήφιος), του Β΄ αντιπροέδρου (Γιάννης Μπαλάφας, που υπουργοποιήθηκε) και της Γ΄ αντιπροέδρου (Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που επίσης δεν εξελέγη βουλευτής με τη Λαϊκή Ενότητα).

Έτσι θα καθίσουν οι βουλευτές στη νέα βουλή

Με περισσότερα κόμματα συγκαλείται σε Σύνοδο (ΙΖ) η Βουλή, με τη νέα της σύνθεση όπως αυτή προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει βεβαίως και η χωροταξία της νέας βουλής, δηλαδή πού θα καθίσουν οι βουλευτές των κομμάτων.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη σειρά των εδράνων  θα παραμείνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ θα παραμείνουν στις θέσεις που κατείχαν.

Οι βουλευτές της Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που αποτελεί και το νέο κόμμα της βουλής, θα κάθονται στη μέση του άνω διαζώματος μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ και ΑΝΕΛ.

Αυτό σημαίνει ότι εννέα βουλευτές της ΝΔ θα μετατοπιστούν από τα κεντροδεξιά ορεινά έδρανα στα τελευταία έδρανα του πρώτου τμήματος της δεξιά πτέρυγας, που παρέμεναν κενά και βρίσκονται μπροστά από το μέσο διάδρομο, πριν αρχίσουν τα έδρανα στα οποία κάθονται οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Την Κυριακή η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής

Την Κυριακή, επίσης, στις 11.00 το πρωί έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, με τον Νίκο Βούτση, που έχει προταθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, να διεκδικεί το αξίωμα.

Την υποψηφιότητα του κ. Βούτση πέραν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.Σχόλια