7:22 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Εγκληματική οργάνωση διέγραφε φόρους και πρόστιμα σε δήμους και κανάλια

Εγκληματική οργάνωση διέγραφε φόρους και πρόστιμα σε δήμους και κανάλια

Στο… κόκκινο η Δικαιοσύνη για υπόθεση διαφθοράς, στην οποία εμπλέκονται πρώην και νυν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών! Στην υπόθεση, που είχε δημοσιοποιήσει με επανειλημμένα δημοσιεύματα το ereportaz (Διαβάστε αναλυτικά εδώ) εμπλέκονται 16 εφοριακοί, στους οποίους ασκήθηκαν διώξεις για την ζημία που προκλήθηκε στην περιουσία του Δημοσίου και των ΟΤΑ.

Το κύκλωμα δρούσε με την απλή μέθοδο του επανέλεγχου, αφού οι επιχειρήσεις και οι δήμοι στους οποίους είχε επιβληθεί πρόστιμο εκατομμυρίων ευρώ, αντί να προσφύγουν την δικαιοσύνη, υπέβαλαν αίτηση για επανέλεγχο. Τότε, ο πρώην γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών Βασίλης Σαμέλης που θεωρείται και «εγκέφαλος» του κυκλώματος έδινε εντολή στους εφοριακούς να κάνουν τον επανέλεγχο, από τον οποίο έσβηναν τις όποιες παραβάσεις. Μάλιστα, ο κ. Σαμέλης επιτέθηκε με μηνύσεις και αγωγές σε βάρος δημοσιογράφων, σε δημοσιεύματα της εποχής, με επιχειρήματα που φυσικά αποδομήθηκαν από την ελληνική Δικαιοσύνη και τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν.

Ζημιά εκατομμυρίων

Στο στόχαστρο της ανακρίτριας βρέθηκαν οι επανέλεγχοι σε δήμους, όπως οι δήμοι Ύδρας, Θήρας, Άμφισσας, Καλυμνίων, ενώ ακολούθησαν τα πορίσματα που αφορούν εταιρείες, μεταξύ άλλων αυτές του Alter (υπόθεση εικονικών τιμολογίων), της Ηλειακής Ελαιουργίας, καθώς και του Βενέτη. Όπως εκτιμάται, το Δημόσιο έχει απολέσει έσοδα-μαμούθ δισ. ευρώ από τη συνολική δράση του κυκλώματος. Ο μηχανισμός μέσω του οποίου εξαλείφονται οι εκκρεμότητες-ελλείμματα δήμων στηρίζεται εν πολλοίς σε νομικά παράθυρα, εξαιρέσεις δηλαδή, χρήση των οποίων μπορεί να κάνει ο εκάστοτε τοπικός άρχοντας με γνώμονα το συμφέρον του δήμου. Οι επανέλεγχοι κατέληγαν να παραπέμπουν το ζήτημα του καταλογισμού ή μη των σχετικών ποσών σε τριμελείς επιτροπές, «η λειτουργία των οποίων κρίνεται γενικώς πρόχειρη, αν όχι και αμφιλεγόμενη, ενίοτε δε υπό την απόλυτη επιρροή του δημάρχου στις μικρές τοπικές κοινωνίες», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Νεότερα στοιχεία διευρύνουν το κατηγορητήριο 

Νεότερα στοιχεία έδωσαν νέα τροπή στην έρευνα, καθώς η ανακρίτρια Διαφθοράς αναμένεται να απαγγείλει συμπληρωματικές κατηγορίες για τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος) και να καλέσει για συμπληρωματικές απολογίες τους κατηγορουμένους μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η υπόθεση είχε φτάσει στη Δικαιοσύνη μετά από καταγγελία και είχαν απαγγελθεί κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι 16 κατηγορούμενοι φέρονται ότι διέγραφαν φόρους και πρόστιμα, τα οποία είχαν καταλογιστεί σε μεγάλες επιχειρήσεις και δήμους. Μάλιστα, ένας από τους εμπλεκόμενους ελεγκτές αυτοκτόνησε πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας