13:42 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Στρατιωτικό «θρίλερ» για τις συνθήκες της κατάρριψης του Σουχόι SU-24

Στρατιωτικό «θρίλερ» για τις συνθήκες της κατάρριψης του Σουχόι SU-24

Στη δημοσιότητα έδωσε η τουρκική αεροπορία στιγμές από την αερομαχία των F-16 με το SU-24 πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Στο βίντεο ακούγεται καθαρά η προειδοποίηση των Τούρκων πιλότων, οι οποίοι όμως δεν πήραν ποτέ απάντηση από τους Ρώσους.

«Σας μιλάει η τουρκική αεροπορία. Προσεγγίζετε τουρκικό εναέριο χώρο. Αλλάξτε την πορεία σας προς τα νότια αμέσως».

Λίγα δευτερόλεπτα μετά και από την τελευταία προειδοποίηση, οι Τούρκοι έλαβαν εντολή κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους.

Μια τερατώδης νέα κρίση στη γειτονιά μας έχει ξεσπάσει το τελευταίο 24ωρο μετά την κίνηση της Τουρκίας να καταρρίψει ρωσικό μαχητικό που παραβίασε τον εναέριο χώρο της.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τους Τούρκους για «μαχαιριά στην πλάτη» και χαρακτήρισε τη χώρα του Ταγίπ Ερντογάν ως «συνεργάτες των τρομοκρατών».

Η Ρωσία προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή, της κατάρριψης του μαχητικού «θα έχει σοβαρές συνέπειες».

Όπως μεταφέρει η Daily Mail, κορυφαίος στρατιωτικός αναλυτής της Μόσχας εκτίμησε ότι το ενδεχόμενο ενός πολέμου είναι το «πιθανότερο». Ωστόσο, την ίδια ώρα, ψυχραιμότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί.

Ως πρώτες κινήσεις, πάντως, ο Πούτιν, αποφάσισε να διακόψει κάθε στρατιωτική επαφή με την Τουρκία στο αγώνα κατά του ISIS και στέλνει πολεμικό πλοίο με σύστημα αεράμυνας στη Μεσόγειο, το οποίο θα καταστρέφει κάθε στόχο που θα αποτελεί δυνητική απειλή για τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας διεμήνυσε ακόμη ότι τα βομβαρδιστικά που θα κάνουν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία θα συνοδεύονται εφεξής από μαχητικά αεροσκάφη.

Τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όσο και ο πρόεδρος του ΝΑΤΟ υποστήριξαν την τουρκική εκδοχή των γεγονότων. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζενς Στόλντεμπεργ είπε πως «οι εκτιμήσεις που έχουμε από διάφορους συμμάχους συνάδουν με την τουρκική εκδοχή».

russianplane-630x389

Ο Στόλντεμπεργκ συνέστησε ψυχραιμία και ζήτησε αποκλιμάκωση και κάλεσε και τις δυο πλευρές να συνεχίσουν τις επαφές τους. Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν, από την άλλη, κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να πάρουν επειγόντως μέτρα με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν Στέφαν Ντουγιάρικ προσέθεσε: «Ο γγ του ΟΗΕ ελπίζει ότι μια αξιόπιστη διεξοδική ανασκόπηση των γεγονότων θα αποσαφηνίσει το τι συνέβη και θα αποτρέψει μελλοντικές υποτροπές».

Τα ηχητικά ντοκουμέντα του από την εναέρια μάχη ανάμεσα στα τουρκικά F-16 και το ρωσικό SU-24, παρουσίασαν οι Τούρκοι στη σύσκεψη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, προκειμένου να αποδείξουν ότι προειδοποίησαν τους Ρώσους για βολή και κατάρριψη.

Η έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ
Οι Τούρκοι διπλωμάτες στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ επιχείρησαν να αποδείξουν ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πετούσε σε εναέριο χώρο της Τουρκίας αλλά και πως υπήρξαν προειδοποιήσεις για την παραβίαση.

Τόσο το Reuters όσο και οι New York Times, αναφέρουν πως το SU-24 παραβίασε για ελάχιστα δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο, κάτι που αποδεικνύεται από το θερμικό ίχνος που άφησε ενώ η κατάρριψή του έγινε πάνω από συριακό έδαφος.

Υπήρξε παραβίαση 17 δευτερολέπτων

Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι αναφέρουν πως το ρωσικό αεροσκάφος, παραβίασε τον εναέριο χώρο της χώρας τους σε βάθος 1,36 μιλίων και μήκος 1,15 μιλίων για 17 δευτερόλεπτα ενώ είχαν προηγηθεί οι 10 προειδοποιήσεις.

Το Wikileaks μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και το επίσημο έγγραφο, το οποίο αναλύει την κατάσταση από την πλευρά των Τούρκων.

Συγκεχυμένες πληροφορίες για τους νεκρούς Ρώσους

Οι δύο πιλότοι του SU-24 αν και χρησιμοποίησαν το σύστημα αυτόματης εκτόξευσης, έπεσαν νεκροί από τα πυρά ανταρτών όπως υποστήριξαν οι Ρώσοι αλλά και οι διοικητές των τουρκμενικών δυνάμεων. Οι τελευταίοι μάλιστα τόνισαν δια στόματος του Αλπασλάν Τζελίκ, αναπληρωτή διοικητή μιας ταξιαρχίας, πως έχουν τις σορούς και των δύο Ρώσων ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε σε μια φωτογραφία κρατώντας εξάρτημα από την στολή του ενός πιλότου.

Λίγο αργότερα, ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι νεκρός ήταν και ένας Ρώσος πεζοναύτης, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας ελικοπτέρου Mi-8 που έσπευσε στην περιοχή προκειμένου να εντοπιστούν οι Ρώσοι πιλότοι του μαχητικού αεροσκάφους.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας