4:37 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Έχουν «μαύρα μεσάνυχτα» στη ΝΔ

Έχουν «μαύρα μεσάνυχτα» στη ΝΔ

Τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών της ΝΔ δόθηκαν στη δημοσιότητα… τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Με 48 ώρες καθυστέρηση και μετά από διαρκείς αναβολές, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ ανακοίνωσε επιτέλους τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τη ΝΔ, επί 404.078 έγκυρων ψηφοδελτίων, έλαβαν:

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: 39,8% (160.823 ψήφους),
Κυριάκος Μητσοτάκης 28,5% (115.162 ψήφους)
Απόστολος Τζιτζικώστας 20,3 % (82.028 ψήφους)
Αδωνις Γεωργιάδης 11,4 % (46.065 ψήφους)

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την καθυστέρηση, ο προεδρεύων της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης, δήλωσε ότι «κατά τη διαδικασία παρουσιάσθηκαν κάποια τεχνικά θέματα που αντιμετωπίσθηκαν επιτυχώς, γι’ αυτό χρειασθήκαμε και περισσότερο χρόνο.

Όπως υποστήριξε η ΚΕΦΕ έκανε τρεις λειτουργίες: Των εφορευτικών επιτροπών, των Προέδρων, δηλαδή των δικαστικών για τις Εθνικές Εκλογές και την επιβεβαίωση που γίνεται από τα Πρωτοδικεία.

«Αυτός ήταν και ο λόγος για την καθυστέρηση». Προσκάλεσε δε «τους 400.000 και πλέον Νεοδημοκράτες που προσήλθαν στις κάλπες για να ασκήσουν το ανώτατο δημοκρατικό τους δικαίωμα, για την εκλογή Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, να το επαναλάβουν και στις 10 Ιανουαρίου 2016. Για να αποδείξουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ ενωμένη και δυνατή για να ανταποκριθεί στον εθνικό της ρόλο σε μία δύσκολη συγκυρία για το καλό της χώρας».

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Ο Ευ. Μεϊμαράκης δεν έπιασε το 40% που το ήθελε για λόγους επικοινωνιακούς-ψυχολογικούς. Ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπέρασε το 30%

Η διαφορά των δύο μονομάχων είναι διψήφια και φτάνει το 11,3%.

Το ποσοστό του Απ. Τζιτζικώστα (20,3%) είναι αρκετά πιο ανεβασμένο από τις πρώτες εκτιμήσεις που τον ήθελαν κοντά στο 16-17%.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης συγκέντρωσε ένα αξιοπρεπές διψήφιο ποσοστό (11,4%)

Η μάχη στις 10 Ιανουαρίου, στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών μεταξύ Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη θα δοθεί για το πού θα κατευθυνθούν οι 128.093 ψήφοι των Τζιτζικώστα-Γεωργιάδη ή για όσους εξ αυτών προσέλθουν εκ νέου να ψηφίσουν.

Μεϊμαράκης: Η νίκης ανήκει στη ΝΔ 

Ο Βαγγέλης Μειμαράκης, μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος του α´ γύρου των εσωκομματικών εκλογών, εκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η νίκη ανήκει στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας.

Οι Νεοδημοκράτες με την αθρόα συμμετοχή τους, έδωσαν ένα ακόμη δυναμικό παρών.

Έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης .

Έστειλαν μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι όρθια και αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική δύναμη  με ξεκάθαρο Ευρωπαϊκό Κεντροδεξιό στίγμα.

Πάμε λοιπόν στις 10 Ιανουαρίου να κάνουμε  πράξη το όραμα μας, για μια Νέα Δημοκρατία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, η οποία με τον ανοιχτό συνεδριακό της διάλογο θα δώσει λύσεις στα σημερινά μας προβλήματα, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή.

Μια Νέα Δημοκρατία που βάζει πάνω απ΄ όλα το εθνικό συμφέρον .

Μια Νέα Δημοκρατία με ανθρώπινο πρόσωπο, κοινωνικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα , όπως υπαγορεύει η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή”.

Κυριάκος: Το 60% ψήφισε ανανέωση

«Το 60% των πολιτών ψήφισαν δημιουργική ανανέωση και ζήτησαν να γυρίσουμε σελίδα στη Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του. «Δεν γνωρίζω πως θα εκφραστεί αυτό στον δεύτερο γύρο, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω, ωστόσο παραμένω αισιόδοξος. Έχει αποκτήσει μια δυναμική η δικιά μου υποψηφιότητα που θα μου επιτρέψει να κόψω πρώτος το νήμα», πρόσθεσε, επιμένοντας ότι οι πολίτες θα πάνε στον φεύτερο γύρο να ψηφίσουν με κριτήριο «ποιος θα κερδίσει τον Τσίπρα και ποιος θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός».
«H Nέα Δημοκρατία σε περίπτωση που εγώ κερδίσω θα γίνει μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη με μια ξεκάθαρη στροφή στο μεταρρυθμιστικό κέντρο», υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν είμαι ο αντι-Τσίπρας είμαι το ακριβώς αντίθετο του κ. Τσίπρα. Έχω ορθό πολιτικό λόγο, ουδέποτε λαΐκισα, μπορώ να σταθώ στο εξωτερικό και να διαπραγματευθώ για το καλό της χώρας και θα κερδίσω τον κ. Τσίπρα με επιχειρήματα», καταλήγει.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας