4:31 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Οι... αποκαλύψεις Τσίπρα στο τελευταίο υπουργικό της χρονιάς

Οι... αποκαλύψεις Τσίπρα στο τελευταίο υπουργικό της χρονιάς

Λίγο μετά τις 10:30 ξεκίνησε το τελευταίο για το 2015 υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει 11 δράσεις για το 2016, ενώ για τον τομέα της φοροδιαφυγής προανήγγειλε εξελίξεις. Βέβαια, για εκατοστή φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει  «χτύπημα» στη φοροδιαφυγή , μένει να διαπιστώσουμε αν θα είναι εξαγγελίες για άλλη μια φορά!

Οι 11 δράσεις για το 2016

  • Ο κ. Τσίπρας μίλησε για 11 κυβερνητικές δράσεις μέσα στο 2016. Πρόκειται για νομοθετικές πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων, για:
  • το ασφαλιστικό,
  • τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας,
  • τη θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας στο πλαίσιο του ΕΣΥ,
  • την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας,
  • την κατάθεση νομοσχεδίου για την έρευνα,
  • τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημοσίων έργων και των δημοσίων συμβάσεων,
  • την κατάθεση νομοσχεδίων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και υγρών καυσίμων.

Επίσης, με νόμο η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους πολίτες να εμφανίσουν έσοδα που έχουν αποκρύψει χωρίς επιπτώσεις, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα αδήλωτα έσοδα θα φορολογηθούν και με επιπτώσεις για όσους τα έχουν αποκρύψει.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το σχέδιο έχει δύο όψεις: Η πρώτη αφορά τη συμφωνία με τους εταίρους, που περιέχει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να γίνει αποτελεσματικότερο το κράτος. Η δεύτερη όψη είναι «οι εσωτερικές μας δεσμεύσεις προς τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εξυπηρετήσουμε».

«Αυτή η όψη θα είναι και η λυδία λίθος της κυβέρνησης. Εκεί θα κριθούμε ως κυβέρνηση, γι’ αυτό δεν την αναβάλλουμε, δεν την υποτιμάμε» συμπλήρωσε, λέγοντας ότι «θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης».

Σε πρώτο πλάνο η λίστα Λαγκάρντ: Τετ α τετ του γ.γ. της κυβέρνησης με τον Φαλτσιανί

Καταιγιστικές εξελίξεις στον κρίσιμο τομέα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής προανήγγειλε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς αποκάλυψε ότι ο γ.γ. της κυβέρνησης, κ. Καλογήρου, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό με τον κ. Φαλτσιανί, από τον οποίο παρέλαβε λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές και την παρέδωσε στον εισαγγελέα.

Κόκκινη γραμμή η μείωση στις κύριες συντάξεις 

«Στο ασφαλιστικό, η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη: δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχόμενη μείωση των κύριων συντάξεων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Και σημείωσε ότι μέχρι τα μέσα ιανουαρίου η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη δέσμευσή της και καταθέτει στη Βουλή την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Ανέφερε, δε, ότι είναι το τελευταίο βήμα πριν από την «πηγή» της πρώτης αξιολόγησης και της επακόλουθης διαδικασίας αποφάσεων για την αναγκαία απομείωση του χρέους.

Νέο «όχι» στα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης
«Λέμε “όχι” σε τερατογενέσεις τύπου οικουμενικής κυβέρνησης», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Η κυβέρνηση δεσμεύεται από μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που μας έδωσε η λαϊκή βούληση», συμπλήρωσε. «Βούλησή μας είναι η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα. Να ξεμπερδέψουμε με το παλαιό. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει πρακτικές του παρελθόντος», τόνισε επίσης ο κ. Τσίπρας.

«Ναι» στους κουραμπιάδες, «όχι» στις διακοπές

Πάντως, από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν έλειψαν και οι έμμεσες παραδοχές για καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο, καθώς ζήτησε την επιτάχυνσή του από τους υπουργούς. Κλείνοντας, είπε χαριτολογώντας προς τους υπουργούς: «Θα φάμε λίγους παραπάνω κουραμπιέδες και μελομακάρονα, αλλά δεν υπάρχουν χειμερινές διακοπές για την κυβέρνηση».

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας